Data publicării:

Adrian Năstase, amintiri fabuloase cu Rafik Hariri, fostul premier al Libanului, aruncat în aer în 2005. ”Eram buni prieteni”/ ”A fost o speranță”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto captură video
foto captură video

Asasinarea lui Rafik Hariri a schimbat rapid fața Libanului. Fostul premier al României, Adrian Năstase, a fost bun prieten cu Rafik Hariri și ne-a spus despre unele amintiri și chiar modele pe care le-a adoptat de la acesta. 

”Justiția funcționează într-un anumit cadru constituțional și legislativ. Sigur, deciziile individuale nu le discutăm, depind de anumite circumstanțe, în fiecare speță se întâmplă lucrurile într-un fel sau altul, dar este vorba despre cadrul pe care ni-l stabilim pentru a ne urmări anumite interese. Mi-aduc aminte că la un moment dat, discutând cu fostul premier al Libanului, Rafik Hariri...” spune Adrian Năstase, fost premier al României, completat de Bogdan Chirieac: ”Aruncat în aer din nefericire, el a fost o speranță pentru Liban”. ”Absolut, iar după el nu a mai fost nimic și e haos acolo de ani de zile” a confirmat Adrian Năstase. ”Vă vizita des la București Rafik Hariri” a remarcat analistul politic. ”Da, eram buni prieteni” a continuat fostul premier, adăugând că ”Am amintiri absolut extraordinare cu el, mi-aduc aminte că am fost într-o vizită în Liban și trebuia să mă întorc, aveam o întâlnire importantă la București, mi-a spus să nu-mi fac probleme, mi-a reținut o întâlnire pe care el a organizat-o cu 5.000 de persoane, într-un cort imens, în curtea casei lui, la Beirut” își amintește Adrian Năstase. 

Modelul de succes adoptat de Adrian Năstase

”Era miliardar” a precizat Bogdan Chirieac. ”Și mi-a oferit să zbor cu un avion de-ale lui, unul personal, care m-a adus la București. Hariri a venit la conducerea guvernului libanez după un alt război care a distrus centrul orașului. A avut o problemă atunci în legătură cu reconstrucția Beirutului. A luat atunci o decizie foarte înțeleaptă și anume: expropriere pentru rațiuni de utilitate publică și, pe baza unei evaluări făcută în mod independent, consemnarea sumelor de bani în fiecare caz în parte la Banca Centrală, urmând ca cei care erau moștenitori, descendenți și care se băteau pe titlul de proprietate, să-și rezolve problema în instanță ca apoi să meargă la bancă și să ia titlul de acolo, dar hotărârea de a merge înainte cu proiectul de dezvoltare a Beirutului s-a făcut independent de chestiunile legale de proprietate. Eu am pus în discuție acest model. Un exemplu sunt structurile de beton din Piața Operetei care erau în proprietatea unuia dintre foștii acționari de la Adevărul, ei nu aveau forța necesară pentru a investi și atunci le-am expropriat și am finalizat lucrările, unul dintre ei a cumpărat apoi și a realizat un hotel în Floreasca, pe drumul spre autostradă, foarte bucuros că a putut merge mai departe, fiind blocat acolo”. Proiectul finalizat ar fi trebuit să fie destinat celor care locuiau în blocurile cu bulină roșie, dar ”unii dintre primari au hotărât să mute alte persoane în acele blocuri”. Mutarea ar fi fost provizorie, atât timp cât dura reabilitatea blocurilor cu risc de prăbușire la cutremur.  

Youtube video image

Rafik Hariri a fost asasinat în 14 februarie 2005, într-un atentat în care și-au pierdut viața alte 20 de persoane. Moartea lui Hariri a însemnat începutul unei serii întregi de schimbări pe plan politic și social. Atentatul le-a fost atribuit sirienilor care au părăsit Beirutul după 29 de ani de dominație a capitalei. 

”Moartea lui Hariri a aruncat Libanul înapoi în anii '80. Nu avem niciun orizont politic, nu ştim ce se va întâmpla mâine. Libanul este legat inseparabil de evoluţiile din Orientul Mijlociu, unde actorii sunt în continuă schimbare, dar un lucru rămâne constant: problemele regiunii se reflectă asupra noastră” spunea profesorul de științe politice Hilal Khashan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel