Data publicării:
Adrian Năstase: Adriana Săftoiu uită diverse episoade, cum ar fi acuzațiile de fraudare a alegerilor
Adrian Năstase analizează pe blogul personal cartea Adrianei Săftoiu, Cronică de Cotroceni. Fostul premier afirmă că Adriana Săftoiu uită diverse episoade, printre care acuzaţiile privind fraudarea alegerilor din 2004 sau celebrul bilet "dat pe şest" la dezbaterea electorală premergătoare scrutinului.
În analiza cărții Adrianei Săftoiu, fostul premier pleacă de la cartea lui Valerie Trierweiler, a celei care a fost, o perioada, partenera lui Francois Hollande. Volumul relateaza, spune Năstase, și atmosfera de la Elysee, viata politica din Franta, in timpul alegerilor si dupa. Contine si un portret amplu al celui care este actualul presedinte al Frantei. Cu multe din slabiciunile sale.
"Am mentionat cartea lui Valerie Trierweiler pentru ca ea mi s-a parut mai relevanta pentru lectura cartii Adrianei Saftoiu decat volumele unor Gustave le Bon, Mihail Manoilescu, Paul Johnson, Alexandru Paleologu, pe care ea ii citeaza pentru diverse teze", scrie Adrian Năstase.
"Citind cartea Adrianei Saftoiu, am avut acelasi sentiment, ca si in cazul ziaristei franceze. O carte scrisa in urma unei dezamagiri – evident, de alt ordin – a unei profunde frustrari. Asemanarile se opresc insa aici. Adriana Saftoiu este cea care a hotarat sa plece si, de asemenea, a lasat un interval lung de timp pana la publicarea notelor din „Caietul albastru", cu adnotari aduse la zi. Ea isi explica optiunea de a lucra cu Traian Basescu prin convingerea " ca „lucrul cel mai rau pentru Romania fusesera Iliescu si toti cei care reprezentau acel regim. Pe Basescu l-am considerat cel mai aprig instrument de a-i invinge". Se pare insa ca Basescu nu a vrut sa fie instrumentul Adrianei Saftoiu in aceasta „lupta".
Citește și: Adrian Toni Neacşu: CSM a scris erata care l-a salvat pe Traian Băsescu după referendumul din 2012
Ea se intreaba acum de ce oare „nu a vazutcare se anunta". Il citeaza pe Basescu – „Nici unul dintre cei care mi-au spusnu va ramane alaturi de mine". Mentioneaza tradarea lui Roman, a lui Bogdan Duvaz (nasul sau), a Elenei Dumitru, a lui Radu Vasile, a lui Bogdan Baltazar, pentru ca pentru el, „echipa era mai degraba o trupa de slujbasi care aveau de executat ordine". Subliniaza „stilul abrupt, cu note agresive, alunecand cu buna stiinta in grobianism", adauga ca „are placerea de a umili in public", de a „se razbuna in mod las", iar „libertatea pe care i-a oferit-o poporul a folosit-o vicios si viciat". Basescu are, in opinia fostei sale consiliere, care a lucrat cu el zece ani, „natura de moftangiu", este o persoana neasteptat de influentabila", are „o postura paranoida si autoritara". Pentru Traian Basescu, mentioneaza in cartea sa, Adriana Saftoiu, „umorile personale au contat mai mult decat orice proiect de tara", cele doua instrumente pe care le foloseste fiind „santajul si compromiterea publica".
Autoarea acestei confesiuni devastatoare pentru profilul si caracterul lui Basescu, considera ca el nu a avut inteligenta , nici abilitatea de a-si face aliati. „A avut insa supusi". In plus, „Traian Basescu a avut momente de delir mistic". El nu a cautat „sa raspunda la nevoile poporului ci si-a impus vrerea sa". „Traian Basescu actioneaza resentimentar" si „incearca limitele functiei, cu nerusinare si dispret".
Acesta este personajul pe care Adriana Saftoiu l-ar vota din nou la alegerile prezidentiale din 2004!
Biletul "pe șest" din campania electorală din 2004
Cand relateaza diverse momente din perioada pre-electorala sau din timpul alegerilor din 2004, Adriana Saftoiu „uita" insa diverse episoade, cum ar fi cel al acuzatiilor referitoare la fraudarea alegerilor. Era totusi o chestiune de „comunicare publica". Iar celebrul „bilet" pe care mi l-a dat „pe sest" Traian Basescu la dezbaterea din primul tur al alegerilor fusese publicat de Vadim Tudor cu vreo zece ani inainte. Mai multe detalii am dat in cartea mea „Cele doua Romanii". In fine...Romania trebuia salvata si Adriana Saftoiu avea la indemana eliberatorul. El insa a tradat cauza talibana a anticomunismului si „s-a urcat in pat" cu dusmanul. De altfel, considera ea, „au fost doua teme majore care au devenit acute din primele doua luni de mandat si s-au cronicizat timp de zece ani: casa din Mihaileanu si Elena Udrea".
Adriana Saftoiu a vrut ca pe „port-altoiul" Basescu sa aduca un grup de intelectuali pe care ii pretuia. Operatia nu a prea reusit. Marile caractere, incepand cu Mircea Cartarescu, s-au lepadat de el. La fel ca cei mai multi din consilierii sai. La fel cu cei 7,4 milioane de cetateni de la referendum. Tribunalul celor zece ani ai regimului Basescu va judeca si gradul de vinovatie al celor care i-au fost complici – chiar si numai pentru o perioada de timp. Si care acum cauta un alt Mesia...", conchide Adrian Năstase pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News