Adrian Dijmărescu (SANADOR): Principalul semn de alarmă care ar trebui să te trimită urgent la urolog / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ine-in-maini-medical-metru-de-masurat-metru-8670147/
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ine-in-maini-medical-metru-de-masurat-metru-8670147/
Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit, într-un interviu DC News și DC Medical, despre imagistica prin rezonanță magnetică în patologia urologică. 

Dar înainte de toate, care este principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic când vorbim despre sfera urologică?

Adrian Dijmărescu a spus: „Principalul semn de alarmă în patologia malignă este hematuria - și anume sângele în urină. În momentul în care un pacient - fie că este femeie, fie că este bărbat - prezintă acest simptom, trebuie să meargă neapărat la medicul urolog. Medicul urolog trebuie să investigheze acest pacient imagistic. De ce? Pentru că hematuria poate apărea de la o banală infecție urinară, dar poate fi și rezultatul unei tumori”.

Atenție: dacă urina se colorează în roșu trebuie să mergeți urgent la medic!

Hematuria este un termen medical care definește prezența sângelui în urină. Sângele poate proveni de oriunde de la nivelul tractului urinar (rinichi, ureter, vezică urinară sau uretră).

Urologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului reproductiv, tractului urinar masculin și tractului urinar feminin.

Ce presupune imagistica prin rezonanță magnetică în urologie aflați de la Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, care explică foarte clar ce înseamnă acest procedeu:

Printre alte subiecte despre care a mai vorbit medicul Adrian Dijmărescu se numără:

- imagistica prin rezonanță magnetică în urologie

- litiaza reno-urinară

- CT

- protocolul uro CT

- primul semn de alarmă al cancerului în patologia urologică

- ce este hematuria

- rezonanța multiparametrică

- fusion biopsy

- PET-CT

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF "Carol Davila" București.

Dr. Adrian Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel