Data publicării:

ADN extras din baga pentru combaterea traficului de țestoase

Autor: Cătălina Burghelea | Categorie: Stiri
WhatsApp
ADN
ADN

Cercetători australieni au extras ADN din produsele fabricate din carapace de ţestoase (baga) pentru a combate braconajul cu ţestoasele caret (Eretmochelys imbricata) o specie aflată în pericol de dispariţie, relatează EFE.

Alegeri prezidentiale 2024

Este ceea ce a anunţat duminică, într-un comunicat, World Wide Fund for Nature (WWF) din Australia, care participă la acest proiect alături de Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA).

Cu această informaţie genetică, autorităţile vor putea afla cu precizie provenienţa ţestoaselor braconate pentru a fabrica produs ilicite din baga şi se vor putea realiza totodată hărţi mai cuprinzătoare ale habitatelor şi migraţiilor acestei specii.

Carapace folosite pentru crearea de rame de ochelari, inele sau brăţări din baga


Se estimează că în Oceanul Indian şi Pacific există cel puţin 7.000 ţestoase femelă 'Eretmochelys imbricata', ale căror carapace sunt folosite pentru crearea de rame de ochelari, inele sau brăţări din baga.

ADN-ul acestor ţestoase poate fi destul de deteriorat în aceste produse din baga, dar cercetătorii de la laboratorul NOAA din La Jolla (California) au adaptat cu succes un aparat de analiză genetică pentru a obţine această informaţie.

Cercetătorii de la NOAA au analizat 13 produse obţinute de pe pieţele din Papua Noua Guineee şi insulele Solomon, dintre care opt au fost identificate ca locale, în timp ce alte patru nu. Pentru a identifica originea tuturor este necesară ameliorarea datelor genetice ale ţestoasei caret.

Potrivit lui Peter Dutton, responsabilul programului genetic al ţestoaselor din cadrul NOAA, crearea unei hărţi genetice este posibilă doar prin colaborarea oamenilor de ştiinţă, cu guvernele, ONG-urile şi comunităţile locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel