Administrațiile liberale, pe primele locuri în cel mai recent top al județelor României și evoluția acestora în ultimii 10 ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cele mai puternice judeţe din România sunt administrații PNL.

Ziarul Financiar a prezentat un grafic interactiv cu topul judeţelor după PIB/capita începând din 2013 până în 2023. Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova, Alba, Ilfov, Iași și Sălaj ocupă locurile fruntașe în acest top.

Clujul, cu 124 mii lei pe cap de locuitor, secondează Capitala în top (235 mii lei), urmat de Timiș cu 114 mii lei, Brașov  cu 99,3 mii lei și Constanța cu 94,2 mii lei. 

Clujul și Braşovul au atras investiţii publice şi private în special în IT, dar nu numai, iar nivelul de trai a urcat rapid în aceste județe. Ne amintim că Brașovul a înregistrat recent o premieră – primul aeroport construit de la zero după Revoluție, o investiție impresionantă și un pariu al administrației PNL. 

La nivel national, PNL a dus investițiile la nivel record în mandatul lui Nicolae Ciucă, la fel și absorbția fondurilor europene. Liberalii au reuşit în anul 2022 să realizeze cea mai mare absorbţie de investiţii străine din istoria noastră, peste 10 milioane de euro.  Tot în mandatul liberalilor a fost realizată și cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de 11,3 miliarde de euro, demers care ne-a permis, pentru prima dată după 17 ani, să reuşim să ajungem şi noi la un nivel de absorbţie de fonduri europene de peste 90%. România a intrat astfel în rândul țărilor care-și fac treaba, având în vedere că în 2021 rata de absorbție era sub 50%.

 Analiza ZF prezintă cazul impresionant al Ilfovului, care aparent a căzut de pe locul 4 pe locul 9, în top, însă Ilfovul este printre cele trei judeţe care au crescut ca număr de locuitori în ultimii 10 ani, deci PIB-ul acum se împarte la mai multe persoane. 

Acest top al PIB-ului pe cap de locuitor indică nivelul de trai, investiţiile atrase, dezvoltarea sistemelor vitale (sănătate, educație), câţi oameni au plecat în alte părţi sau, dimpotrivă, câţi oameni au venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel