Data publicării:

Administrația Biden ar urma să acuze Rusia de eforturi susținute pentru a influența alegerile prezidențiale americane din 2024 - CNN

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre acuzațiile pe care ar urma să le facă administrația președintelui american Joe Biden.

Administrația Biden intenționează să acuze miercuri Rusia de un efort susținut de a influența alegerile americane din 2024 prin utilizarea mass-media conduse de Kremlin și a altor platforme online pentru a viza alegătorii americani cu dezinformare, au declarat pentru CNN șase surse familiare cu această chestiune.

Se așteaptă ca miercuri SUA să facă o serie de mișcări menite să abordeze eforturile Kremlinului, inclusiv condamnarea publică a acțiunilor de către Casa Albă și anunțarea de către Departamentul de Justiție a unor acțiuni de aplicare a legii care vizează campania rusă secretă, au declarat sursele.

RT, rețeaua media rusă de stat, este un obiectiv major al anunțului SUA, au declarat sursele. Oficialii americani consideră că postul rusesc este un element cheie al eforturilor de propagandă ale Kremlinului.

Operațiunea rusă de dezinformare este realizate atât prin intermediul americanilor, cât și prin voci care nu sunt americane, au declarat patru dintre surse.

Luate împreună, acțiunile ar reprezenta cel mai semnificativ răspuns public al administrației Biden la presupusele operațiuni de influență rusești care vizează alegătorii americani. După ce, luna trecută, SUA a acuzat Iranul că a încercat să pirateze atât campania republicană, cât și campania democrată, acțiunile preconizate pentru miercuri reamintesc faptul că oficialii americani continuă să considere Rusia drept o amenințare de influență străină importantă pentru alegerile din noiembrie, au declarat sursele.

Reuniune importantă

Miercuri după-amiază, procurorul general Merrick Garland va găzdui o reuniune a Grupului operativ privind amenințările electorale al Departamentului de Justiție, la care vor participa înalți responsabili ai aplicării legii, inclusiv directorul FBI, Christopher Wray.

O altă companie rusă pe care oficialii americani sunt așteptați să o numească miercuri este Social Design Agency, pe care Departamentul Trezoreriei a sancționat-o deja pentru că ar fi administrat site-uri de știri false în Europa în numele guvernului rus, au declarat trei dintre surse.

Cunoscută anterior sub numele de Russia Today, RT gestionează platforme de televiziune și online în întreaga lume care promovează agenda Kremlinului. Departamentul de Justiție a obligat RT America să se înregistreze ca agent străin în 2017, după ce oficiali ai serviciilor de informații americane au concluzionat că postul media a contribuit la eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile din 2016.

Anunțurile așteptate miercuri ar fi al doilea efort major al administrației Biden de a diminua influența RT în tot atâtea luni. În iulie, Departamentul de Justiție a acuzat un angajat al RT că a fost implicat într-o schemă care a folosit o rețea de aproximativ 1000 de conturi de social media pentru a se da drept rezidenți americani și pentru a răspândi dezinformări despre războiul din Ucraina și alte subiecte. Oficialii americani acuză Kremlinul de finanțarea schemei; un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat acuzația.

CNN a solicitat comentarii din partea RT cu privire la anunțurile așteptate din partea SUA. Postul media a ridiculizat anterior acuzațiile SUA potrivit cărora acționează ca agent de influență rus. De asemenea, CNN nu a putut contacta Social Design Agency pentru comentarii.

Un număr tot mai mare de agenți străini au încercat să influențeze alegerile din SUA de la activitatea Rusiei din 2016, care a inclus piratarea Comitetului Național Democrat și scurgerea de documente menite să submineze campania prezidențială a democratei Hillary Clinton.

Alertă în rândul oficialilor americani

În alegerile din 2024, presupusa adoptare de către Iran a unui program similar de piratare și scurgere de informații, utilizat de Rusia în 2016, a ridicat nivelul de alertă al oficialilor americani. În iunie, un grup de hackeri legați de guvernul iranian a țintit cu succes campania lui Trump, a furat documente interne de campanie și le-a distribuit organizațiilor de presă. Hackerii au pătruns în contul de e-mail al lui Roger Stone, aliat vechi al lui Trump, pentru a viza personalul de campanie, a relatat CNN.

Dar oficialii americani sunt, de asemenea, cu ochii pe China, despre care oficialii americani și experții privați spun că utilizează un set vast de conturi online pentru a viza, de asemenea, alegătorii americani. Liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui american Joe Biden că China nu va interveni în alegerile prezidențiale americane din 2024 atunci când cei doi bărbați s-au întâlnit în noiembrie anul trecut, a raportat anterior sursa citată.

Dar orice încercări interne sau externe de a semăna discordie în timpul alegerilor din SUA și de a modela opiniile alegătorilor nu schimbă faptul că procesul de votare este foarte dificil de manipulat și protejat de straturi de apărare. Nu există nicio dovadă a unor eforturi reușite - străine sau interne - de a influența alegerile americane prin modificarea numărului de voturi.

Se estimează că 97% dintre alegătorii înregistrați la alegerile americane din 2024 vor vota într-o jurisdicție cu o înregistrare pe hârtie verificată - ceea ce sporește transparența votului, a declarat săptămâna aceasta Jen Easterly, director al Agenției americane pentru Securitate Cibernetică și a Infrastructurii.

„Infrastructura electorală nu a fost niciodată mai sigură”, a declarat Easterly.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel