Data publicării:

Adio seruri și creme anti-riduri! Călătoriile încetinesc îmbătrânirea - STUDIU

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Călătoriile pot încetini procesul de îmbătrânire, arată un nou studiu

La următoarea voastră călătorie, puteți lăsa în urmă serurile anti-îmbătrânire. Potrivit unui nou studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia, călătoria în sine te poate menține tânăr.

Experiențele pozitive asociate cu călătoriile - interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și mâncarea sănătoasă - pot întârzia procesul de îmbătrânire, spun oamenii de știință.

În cadrul acestui studiu experții au vrut să afle cum pot experiențele pozitive de călătorie ajuta la menținerea „entropiei scăzute” a corpului uman sau declinul treptat.

„Turismul nu înseamnă doar petrecere a timpului liber și recreere. De asemenea, joacă un rol important în sănătatea individuală și în sănătatea publică”, a declarat Fangli Hu, cercetătorul principal al studiului, pentru The Washington Post, din Australia. 

Secretul din spatele călătoriilor

În studiul teoretic, care face parte dintr-un proiect multianual, interdisciplinar, care va include date empirice, cercetătorii au remarcat că multe dintre practicile stilului de viață adoptat de experții medicali și în sănătate mintală sunt intrinsece călătoriilor. Printre acestea se numără: angajamentul social, aprecierea naturii, mersul pe jos sau alte tipuri de exerciții fizice și mese hrănitoare. Călătoria într-o destinație nouă, arată studiul, poate încetini procesul de îmbătrânire.

„Mediile, în special peisajele frumoase, cum ar fi pădurile sau plajele, ne pot ajuta să reducem stresul și să ne stimulăm bunăstarea mentală și să promovăm activitatea fizică. Expunerea la alți turiști, localnici sau chiar animale ne poate îmbunătăți starea de spirit și poate îmbunătăți funcția cognitivă. În plus, călătoriile pot duce la o alimentație sănătoasă”, a spus Hu. 

Deși studiul nu a evidențiat o dietă specifică, alte cercetări anterioare au scos în evidență beneficiile dietei mediteraneene. Un raport recent publicat în JAMA Network Open, de exemplu, a concluzionat că peste 25.000 de femei care au aderat la această dietă și-au redus riscul de a muri cu până la 23% în timpul perioadei de studiu de 25 de ani. Oamenii de știință au studiat legătura dintre dietele locale și longevitatea excepțională în cinci „Zone albastre” din Costa Rica, California, Japonia, Italia și Grecia.

Studiul arată că oamenii pot culege roadele călătoriei, prevenind sau ameliorând bolile și prelungindu-și durata de viață. Cercetătorii văd acest tip de călătorii ca pe o extensie a altor tendințe populare, cum ar fi turismul de wellness, turismul de sănătate și turismul yoga.

„Ar putea îmbunătăți bunăstarea oamenilor sănătoși și ar putea preveni problemele conexe, ar putea promova recuperarea și ar putea opri deteriorarea sănătății. În plus, ar putea servi ca o abordare non-farmacologică pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pentru cei cu afecțiuni medicale”, arată studiul.

Efectul negativ al călătoriilor



Cercetătorii avertizează, însă, că există și un efect negativ al călătoriilor. Hu a remarcat că vacanțele sunt pline de riscuri inerente, cum ar fi bolile infecțioase, accidentele și violența. Aceste pericole ar putea activa agenții de îmbătrânire. Studiul include, de asemenea, întâlniri cu animale sălbatice pe lista sa de potențiale amenințări. Prin urmare, călătorii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita factorii declanșatori care ar putea duce la rezultate dăunătoare.

„Unele locuri pot face oamenii cu anxietate sau depresie să se simtă și mai neliniştiți. Toată această negativitate poate să nu fie benefică. Deci tipul de călătorie depinde de situația fiecărei persoane, de nevoile și de starea de sănătate a fiecărei persoane”, a spus Hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel