Data actualizării:
Data publicării:

Adio, dureri de spate! Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR), trucuri dacă stai la birou 7-10 ore: Vă dau exemplul meu /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @ArthurHidden
FOTO: Freepik @ArthurHidden

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost prezent la DC Medical, unde a avut un dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, tema centrală a discuției fiind gestionarea durerilor de spate. Dr. Grămescu a subliniat importanța tratamentelor nechirurgicale precum fizioterapia și exercițiile moderate, evidențiind că nu toate durerile de spate necesită intervenții chirurgicale. De asemenea, a accentuat necesitatea menținerii unui stil de viață activ și evitarea pozițiilor vicioase, mai ales în contextul muncii prelungite la birou.

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a subliniat că încearcă să evite intervențiile chirurgicale pentru pacienții cu dureri de spate, deoarece acestea pot fi adesea tratate prin metode nechirurgicale precum fizioterapia, masajul și exercițiile moderate.

"Eu încerc să fugăresc pacienții de la cuțit, să-i îndepărtez de la cuțit, pentru că întrebarea este: pe cine nu doare spatele la un moment dat în viață? Mai ales când mergi cu vârsta mai încolo. Dar asta nu înseamnă nici pe departe că durerile de spate se rezolvă numai cu cuțitul.

Majoritatea durerilor de spate beneficiază de tratament nechirurgical, conservator, cum îl numim noi: fizioterapie, masaj, exerciții moderate. Sportul moderat, părerea mea, trebuie făcut toată viața.

Youtube video image

Excesele, cum ziceau romanii, latinii, nu sunt bune - calea de mijloc [n.r., lat. aurea mediocritas] este cea mai bună. Cam așa e și aici. Suprasolicitarea coloanei în timp nu duce la nimic bun, mai ales la sportivii de performanță, de exemplu.

Sanador

La 20 de ani, sportivii sunt zmei. Creanga e verde, se revine la loc la fel de ușor. După o vârstă încolo, cei care muncesc mult suprasolicită coloana, se cunoaște că această parte importantă a organismului uman se uzează. Reversul medaliei este cel cu statul pe scaun, mai ales acum, în ultimii 20-30 de ani", a transmis medicul.

Dr. Ovidiu Grămescu a menționat că suprasolicitarea coloanei și statul prelungit pe scaun, mai ales la birou, pot cauza probleme serioase, recomandând pauze regulate și exerciții pentru a preveni aceste afecțiuni.

"Statul la birou, calculatorul îi fură. Tinerii stau câte 7-8-10 ore în fața lui, uită să se mai ridice. Trebuie să se ridice fiecare dintre noi, atunci când stăm. În plus, stăm mult și în picioare: eu, de exemplu, câteodată, stau și 7-8-10 ore în unele zile. La fiecare oră și jumătate, trebuie să faci în așa fel încât să te dezmorțești, să pleci de pe scaun, să faci niște exerciții - un complex de exerciții, elongații - trebuie să te dezmorțești", a mai spus medicul.

Medicul a mai spus că, pentru a preveni aceste probleme, este esențial să faci pauze regulate, să te dezmorțești și să faci exerciții simple de elongație, disponibile online.

"E o poziție vicioasă, deci ai calculatorul în față, și tu stai ore întregi în fața lui. La un moment dat, ești concentrat de ceea ce vezi în față, de ceea ce trebuie să lucrezi, și poziția asta vicioasă, zi de zi, săptămână de săptămână, luni, ani de zile, te cocoșează - atunci apar și problemele cervicale. De asta trebuie să te mai rotești, să mai faci niște exerciții, seara să te mai masezi cu o cremă antiinflamatorie

Există un complex de exerciții, pe care îl găsește oricine pe internet - complexul de exerciții Williams, în care ni se spune: agață-te la o bară, pe marginea ușii, ridică fundul de pe saltea", a transmis Dr. Ovidiu Grămescu.

De asemenea, Dr. Grămescu a recomandat menținerea unei saltele ferme pentru un somn odihnitor și a subliniat că șoferii de tir ar trebui să-și ajusteze poziția și să facă pauze regulate pentru a se mișca.

"Sunt oameni care îmi spun: domnule doctor, eu dorm pe jos. Dacă poți să dormi și să te odihnești, e foarte bine, dar în general e bine să fie salteaua ceva mai fermă, dar totuși să-ți rămână somnul plăcut, adică să nu te deranjezi.

Am foarte mulți șoferi de tir, care conduc, au tahograful care nu le permite să coboare. Eu le spun - uite, acum scaunele sunt comode la mașini. Schimbă puțin, mai pune perna de aer, ce mai ai, mai mișcă-te în timpul mersului - că nu le dă voie să coboare.

Dar ideal ar fi ca la o oră și jumătate, două ore, să te dezmorțești puțin.

Te apleci în față, te agăți de ușă, faci elongații, dar trebuie să le faci bine - asta dacă stai mult în picioare. Coafeze, medici stomatologi, cum e și situația mea, toți ar trebui să le facă. Și atunci, pui mâna sus pe marginea ușii, (vezi prima oară dacă e curat acolo). Coloana are tendința să se taseze.

În fiecare seară, dacă s-ar măsura coloana, noi am fi un pic mai mici. Plus că, odată cu înaintarea în vârstă, cu trecerea anilor, se deshidratează discurile, dacă la 20 de ani ai 1,80 metri, la 70 ai 1,76 metri, că intri la apă. Și atunci, faci mișcările astea care contrabalansează ortostatismul, statul în picioare și pozițiile anapoda", a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel