Adevărul despre taxele pentru turiști din Grecia, din 2024. Nu sunt noi, dar se dublează. Guvernul elen vrea să facă rost de 300 de mil. de euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Turiștii care merg în Grecia, când au auzit că apar vor trebui să plătească o taxă la cazare, probabil că s-au gândit că nu e nimic nou. Iată ce se schimbă! 

În funcție de modul în care au rezervat vacanța, turiștii care au mers în Grecia știu că au plătit o taxă de stațiune, așa cum este numită. Pe unele platforme de rezervare, această taxă este inclusă în prețul final. În alte cazuri, se plătește la agenție sau la cazare. O astfel de taxă se plătește și-n alte destinații populare printre români, precum Bulgaria. 

Informația despre creșterea taxelor a apărut încă din septembrie.

Citește aici: Se schimbă sistemul în Grecia, din 2024. Noi taxe pentru cazări

În aceste zile, au apărut noi informații pe un site numit tripplanner.at. Însă nu sunt certe! Pe acest site scrie că autoritățile elene ”plănuiesc să includă turiștii în reconstrucția post-dezastru prin creșterea taxelor”. În ciuda inudațiilor și incendiilor, Grecia a înregistrat, în 2023, un record în turism, conform sursei citate, de 33 de milioane de vizitatori. 

Prim-ministrul elen a anunțat că va fi stabilit un fond pentru dezastre naturale. În plus, o asigurare devine obligatorie pentru toate companiile, respectiv în caz de dezastre naturale. El a mai menționat că sectorul de turism va juca un rol important în finanțarea acestor măsuri și a reconstrucției. 

Sursa citată precizează ”călătorii în Grecia ar putea să aibă, curând, costuri mai mari”. Astfel, din 2024, ar urma să fie înlocuită taxa ”de pat”, respectiv cea de stațiune, cu taxa ”de rezistență la climă”. În prezent, taxa de pat este între 50 de cenți și 4 euro pe noapte. 

Din 2024, din martie până în octombrie, noua taxă turistică va presupune o creștere a costurilor de cazare în Grecia, scrie tripplanner.at, enumerând: 

- 1,5 euro pe noapte (de la 0,50 euro) la hotelurile de 1 și 2 stele. 

- 3 euro pe noapte (de la 1,5 euro) la hotelurile de 3 stele. 

- 7 euro pe noapte (de la 3 euro) la hotelurile de 4 stele. 

- 10 euro pe noapte (de la 4 euro) la hotelurile de 5 stele. 

Guvernul Greciei se așteaptă să aducă la bugetul de stat, prin aceste măsuri, 300 de milioane de euro în 2024. 

Spre deosebire de taxa de cazare anterioară, noua taxă se va aplica și închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor online. Pentru apartamente este rezervată o sumă de 1,50 euro. Pentru locuințe unifamiliale sau chiar mai exclusiviste, taxa va fi de 10 euro, similar cu hotelurile de lux.

Din noiembrie până în februarie, taxele vor rămâne cele de astăzi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel