Adevărul despre retragerea trupelor ruse de lângă Kiev. Analist britanic: Este o înfrângere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Retragerea forțelor ruse din jurul Kievului „este o înfrângere”, susține un  analist britanic.

Analistul de securitate și apărare Michael Clarke susține că este posibil ca Rusia să fi descris faptul că trupele sale părăsesc Kievul drept o „retragere strategică”, dar este o „înfrângere cu orice alt nume”. Evaluând poziția trupelor ruse, analistul britanic a declarat pentru Sky News că forțele ucrainene i-au alungat pe soldații ruși din zonă.

Rusia a pierdut de trei sau patru ori mai multe echipamente decât Ucraina, conform cifrelor pe care acesta le-a analizat. Clarke a mai spus că forțele care s-au retras de lângă Kiev s-au întors în Belarus pentru a se reechipa, dar mai multe forțe par să se îndrepte spre sud-est, în special spre regiunea Donbas. El a menționat că înainte de război Rusia ocupa o treime din zonă. Acum, cifra este de aproximativ jumătate și planul Rusiei este să încerce să o captureze în întregime.

Rusia vrea să creeze un coridor terestru între teritoriul său și Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014 în sud, iar capturarea Donbasului este cheia pentru a face acest lucru posibil, a mai explicat Michael Clarke.

El a spus că se pare că Rusia nu încearcă să invadeze Odesa, portul din sud, ci mai degrabă să-i facă rău. Dovada acestui lucru ar fi atacurile de ieri asupra aprovizionării cu combustibil din oraș, care au „un sens militar perfect”, deoarece ademenesc armata ucraineană în altă parte, a mai spus analistul britanic.

Forțele ruse au început retragerea „în mod activ“ din regiunea Sumî, după ce au „tras fără discernământ și au terorizat populația“

Forțele ruse „se retrag în mod activ” din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional, și își iau echipamentul cu ele.

Săptămâna trecută a avut loc un aflux de trupe rusești între Bilopillya și Konotop – situat la nord-vest de orașul Sumî – unde „trăgeau fără discernământ și terorizau populația”, a declarat Dmytro Jivytsky, șeful administrației regionale din regiunea Sumy, pe canalul lui Telegram.

„Trupele noastre i-au alungat din regiunile Kiev și Cernihiv și provoacă pierderi, zona Konotop nu este 100% liberă de ruși. Ucrainenii îi termină treptat”, a spus Zhyvytsky.

Regiunea Sumî se află la 30 de mile (48 de kilometri) de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel