Data actualizării:
Data publicării:

ADEVĂRUL despre evaluarea implementării Programului de Guvernare la Cultură. Vorbește omul care știe cel mai bine situația

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
4. Discurs Ionuț Vulpescu
4. Discurs Ionuț Vulpescu

Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii care a fost înlocuit de Lucian Romașcanu în noul Guvern, a publicat mai multe imagini care arată cum ar fi trebuit să arate evaluarea implementării programului de Guvernare în domeniul culturii în ultimele șase luni.

"Dacă s-ar fi făcut cu adevărat o evaluare a implementării Programului de Guvernare în domeniul culturii în perioada ianuarie-iunie 2017, aceasta ar fi trebuit să arate așa. Este vorba despre un capitol al Programului de Guvernare pe care l-am scris cap-coadă și care a fost gândit, evident, pentru o perioadă de 4 (patru) ani", a zis Ionuț Vulpescu.

El a prezentat un bilanţ care cuprinde: cinci măsuri îndeplinite, opt măsuri îndeplinite parţial şi zece măsuri neîndeplinite.

(w670)

 

Amintim că potrivit raportului privind stadiul realizării programului de guvernare al PSD, făcut de Darius Vâlcov, la Cultură a fost îndeplinită o măsură — Asigurarea condițiilor necesare continuării și dezvoltării Programului Național 'Limes', iar una fost îndeplinită parțial — Alocarea anuală a cel puțin 0,1% din PIB pentru toate cultele din România.

PSD a spus că 19 măsuri nu au fost îndeplinite, printre acestea numărându-se: parteneriat public-privat în domeniul culturii; revizuirea actelor normative din domeniul culturii; un proiect complex privind Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Construirea unei săli moderne de concerte și a unui centru cultural multifuncțional în București.

Iată ce spune că a făcut fostul ministru al Culturii:

• Pentru Programul Național Limes am prevăzut în bugetul de anul acesta suma de 900 000 lei, față de 800 000 lei, bani cheltuiți anul trecut.

• În mandatul meu MCIN a răspuns pozitiv unor astfel de inițiative ale autorităților locale. Un astfel de exemplu este cel referitor la Hala Laminor, pentru care MCIN a emis toate avizele solicitate până acum de Primăria Sector 3, în vederea transformării acesteia într-un important centru cultural, educațional și sportiv.


• Pornind de la premisele recunoaşterii valorii şi contribuţiei personalităţilor culturii şi civilizaţiei româneşti, care au jucat un rol deosebit de important în cunoaşterea şi aprecierea culturii şi civilizaţiei noastre peste hotare, în anul 2008, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 202 privind instituirea premiilor naţionale pentru arte. Până în prezent, fie din cauza constrângerilor bugetare, fie având în vedere necorelarea unor aspecte legate de procedura de selectare și de acordare a acestor premii, acest act normativ nu a fost pus în aplicare vreodată. A fost modificat în sensul clarificării acestor aspecte iar în acest moment se află în dezbatere publică.

• Premiile naționale pentru arte vor fi organizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub patronajul primului-ministru, și vor fi decernate în cadrul unei festivități ce va avea loc anual în data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

• Propunerile pentru acordarea premiilor naţionale pentru arte se întocmesc anual de uniunile de creatori legal constituite, de asociațiile și fundațiile cu statut de utilitate publică și de instituțiile publice de cultură.

• Indemnizațiile de merit se calculează în funcție de salariul minim x3, însă au rămas plafonate la nivelul aflat în plată în decembrie 2014.

• Printr-un amendament pe care l-am depus la OUG 99/2016, adoptat de membrii Comisiilor reunite pentru muncă și buget din Camera Deputaților, această plafonare va înceta, iar indemnizațiile vor fi calculate la nivelul salariului minim actual, de 1450 de lei, și nu cel de 900 lei, cum s-a întâmplat până acum.

• În urma colaborării cu Primăria Municipiului București și cu cea a Sectorului 1, am deblocat situația Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu", din Parcul Bazilescu. Acesta urmează să fie trecut în administrarea autorităților locale, care îl vor reintroduce în circuitul cultural. Proiectul de HG se află în momentul de față la Ministerul Dezvoltării.

Vedeți mai mult în imaginile de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel