Adevăratul stat paralel. Dragi români, voi încă nu faceți parte din el
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Comunismul a plantat în mințile românilor o sămânță numită “pilă”. Unii români beneficiau de diferite avantaje având aceste “pile”. Unii aveau “pile” la Gostat, alții aveau “pile” la cantina partidului, alții la secretarul localității, dar cei mai mulți nu aveau nicio “pilă”.  

Atunci, în comunism, "pila" era o modalitate de a căpăta ceea ce alți români nu pupau niciodată sau... foarte târziu. Cu cât erai mai descurcăreț sau aveai o funcție mai importantă, cu atât numărul „pilelor” tale creștea.

Acum acele „pile” au crescut și s-au transformat în „relații”. Statul paralel este un hățiș de relații care include politicieni, oameni de faceri, procurori, judecători, SRI-iști, SIE-iști, șefi din structuri guvernamentale, locale, funcționari publici de la autorități de control, în general oameni care pot să sară peste rând și să obțină legal sau ilegal diferite avantaje pentru ei sau pentru alții prin influența și “relațiile” pe care le au.  Diferența față de momentul în care românii aveau “pile” este că acum mizele sunt mai mari și avantajele în consecință. Tot acest sistem de relații funcționează evident pe bani și putere, iar sistemul consolidat de relații îi ajută pe unii să obțină aproape orice: bani, funcții, îngroparea unor dosare penale în sertare, discreditarea publică a unor pretendenți la funcții și alte avantaje la care nici nu v-ați gândit că se pot obține.

Statul paralel fucționează pentru cei care au puterea și banii la un anumit moment. Sistemul de relații nu aparține unei anumite grupări sau a unui anumit partid. Oamenii din statul paralel care au relații pot obține aproape orice fără consecințele negative pe care le-ar avea unul care nu e parte importantă din sistemul de relații. Ei nu fac pușcărie pentru că au relații în lumea procurorilor care îi lasă în pace, ei nu sunt condamnați pentru că au relații în lumea judecătorilor, ei pun pe alții să îi controleze pe pe care îi vor excluși din sistem. Nimic nu e gratis în statul paralel, dar aproape mereu banii pot fi înlocuiți cu servicii pe care “relațiile” unora le fac pentru alte “relații” ale altora.

Ceeea ce se petrece acum este un război pentru controlul acestor relații. Niciun membru al acestui sistem de relații nu este mai bun decât altul pentru că nu poate fi vorba de bine și rău, ci de interes. Toți vor același lucru, „relațiile” celorlalți, pentru a fi liniștit și a face netulburat bani. Oamenii de afaceri cumpără cu bani avantajele statului paralel, iar politicienii și angajații statului cumpără banii cu servicii diverse. Trebuie să fii naiv tare să crezi că unii sunt buni și alții rai. Cred că atunci când mergi la tanti Maricica care lucrează la stat să îți rezolve peste rând problema ta ar trebuie să realizezi că mai sus decât tine se întâmplă la fel, cu mize proporționale cu funcțiile și banii pe care “cei de mai sus” le dețin. Statul paralel există, dragi români fără relații și voi încă nu faceți parte din el. Atât. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel