Data publicării:
Adevărata PROVOCARE pentru România, din PNRR. Adina Vălean: Sunt foarte mulți bani și foarte multe proiecte pe masă - Video
Adina Vălean, comisar european, a explicat, pentru DCNews, care e șansa României, din PNRR.
”Acum există un plan foarte bun, acest Plan Național pentru Redresare și Reziliență, știm exact ce avem de făcut și până când. (...) Cred că principala provocare pe care o avem noi este aceea de a pune pe roate proiectele, adică capacitatea administrativă, de la scrierea caietelor de sarcini până la licitații și managementul proiectelor. Sunt foarte mulți bani și foarte multe proiecte pe masă. Aici trebuie să accelerăm, cred eu.
Proiect feroviar pentru români, fezabil până în 2040
Comisia Europeană a propus României un grup de lucru de sprijin pentru absorbția fondurilor europene și realizarea proiectelor de infrastructură în domeniul transporturilor, acest task force continuă să funcționeze, a ajutat mult în proiectarea și în designul PNRR, pe proiecte. De asemenea, suntem într-o legătură foarte bună, o colaborare permanentă cu Ministerul Transporturilor din România pentru planurile de infrastructură, apropo de rețeaua trans-europeană de transport, pentru o potențială cale ferată de mare viteză pentru pasageri în România. (...) Un astfel de proiect ar putea fi fezabil până în 2040.” a spus Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, în cadrul dezbaterii organizate de DCNews și DCNewsTv, ”Anul european al căilor ferate în România: Este nevoie de Pact Național pe Transporturi Feroviare?”.
Noua modă în Europa, a trenurilor de noapte
Scopul este de a lega capitala României de alte capitale europene, prin transport de viteză feroviar. Pentru a alege trenul în locul avionului, acesta trebuie să parcurgă distanțe relativ mari în mai puțin de trei ore. ”Prima etapă să zicem că ar fi București - Budapesta” a mai spus Adina Vălean, care a subliniat că acum există o nouă modă în Europa, a trenurilor de noapte. ”Unul există deja între Viena și Bruxelles. Pare a fi un nou trend în politica europeană. Capitalele statelor membre doresc să reinstituie acest serviciu, există acum discuții între Suedia, Danemarca, Germania, Belgia. Este un proiect care, până la a fi sustenabil economic, trebuie subvenționat.” a mai spus Adina Vălean.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News