Data publicării:
Aderarea Ucrainei la NATO va fi discutată de liderii alianței, la Vilnius /video
Liderii NATO se adună în Lituania pentru un summit crucial care ar putea modela direcția războiului din Ucraina și viitorul alianței occidentale.
Cei 31 de aliați speră să arate Rusiei că au hotărârea de a sprijini Ucraina militar pe termen lung. Ei se reunesc cu un impuls binevenit după ce Turcia a renunțat la obiecțiile față de aderarea Suediei la alianță, scrie BBC.
Dar rămâne un dezacord cu privire la ambițiile Ucrainei de a adera în viitor. Se crede că unii aliați vor promite Kievului noi garanții de securitate menite să descurajeze agresiunea rusă. De asemenea, vor discuta despre furnizarea de mai multe arme și muniții.
În ceea ce privește problema aderării, președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca NATO să spună că Ucraina s-ar putea alătura cât mai curând posibil, după încheierea luptei - precizând în mod explicit cum și când ar putea fi realizat acest lucru.
Dar unele națiuni NATO sunt reticente în a merge prea departe, temându-se că promisiunea unei aderări aproape automate ar putea oferi Rusiei un stimulent atât pentru a escalada, cât și pentru a prelungi războiul.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la limbajul comunicatului final, dar a adăugat: „Sunt absolut sigur că vom avea unitate și un mesaj puternic asupra Ucrainei”.
După discuțiile de luni, târziu, el a anunțat că Turcia a fost de acord să sprijine cererea Suediei de a adera la NATO. Vestea a fost salutată de SUA și Germania, precum și de Suedia însăși.
Turcia a blocat luni de zile cererea Stockholmului, acuzând-o că găzduiește militanți kurzi. Stoltenberg a spus că cele două părți au lucrat împreună pentru a aborda „preocupările legitime de securitate” ale Turciei.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat anterior că ar sprijini Suedia dacă UE redeschide discuțiile de aderare înghețate cu Ankara - o cerere care a fost respinsă de oficialii UE.
În timpul întâlnirii lor de două zile, liderii NATO vor conveni noi planuri de descurajare și apărare împotriva viitoarei agresiuni rusești prin întărirea forțelor lor în est.
Și se așteaptă, de asemenea, să își intensifice angajamentul financiar, făcând ca obiectivul de a cheltui 2% din bogăția națională pentru apărare o cifră minimă, mai degrabă decât o ambiție generală. Purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak a declarat că prim-ministrul Marii Britanii va chema direct aliații să atingă această țintă.
Securitatea este strânsă la Vilnius, forțele NATO - fiind asigurată inclusiv de rachetele de apărare antiaeriană Patriot - summit-ul având loc la doar o mică distanță de Belarus și de exclava rusă Kaliningrad.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News