Data publicării:

Aderarea Suediei la NATO, criticată de un ONG pentru pace și de politicienii de stânga din parlamentul de la Stockholm

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Decizia Turciei de a debloca în sfârșit procesul de aderare al Suediei la NATO a fost salutată de mulți la summitul NATO de la Vilnius, dar Asociația Suedeză pentru Pace și unele partide de stânga rămân critice la adresa mișcării politice.

Turcia a dat undă verde Suediei pentru a se alătura NATO și este doar o chestiune de timp până când Suedia se va alătura oficial alianței de apărare. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că este „o zi bună pentru Suedia”, așa cum a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson după anunțul lui Erdogan de luni.

„NATO nu ne face mai siguri, nu ne face lumea mai sigură”, a spus Kerstin Bergeå, președinta Asociației Suedeze pentru Pace, care a condamnat, marți, aderarea Suediei pe care a catalogat-o ca fiind o „prioritate greșită din punct de vedere istoric”. 

„De acum înainte, vom fi protejați de arme nucleare pentru că aceasta este politica NATO. Dezarmarea este cu adevărat un lucru pentru care Suedia a lucrat și trebuie să continue să facă acest lucru”, a spus Bergeå, care lucrează pentru organizația care militează pentru pace, dezarmare și non-violență și servește drept umbrelă pentru diferite organizații, inițiative și campanii de pace, în Suedia.

Bergeå a criticat apartenența la NATO pentru că a dus la polarizare și militarizare sporită. Ea a criticat, de asemenea, lipsa evaluărilor de impact asupra a ceea ce înseamnă a deveni parte a NATO.

„Această decizie a fost luată foarte repede și reprezintă o schimbare uriașă și nu am avut timp să vorbim despre ce înseamnă pentru Suedia să se alăture unei alianțe nucleare”, a declarat ea.

În parlamentul suedez, argumentul lui Bergeå a găsit un ecou în rândul Partidului de Stânga și al Verzilor, ambele s-au opus aderării Suediei la NATO.

Deputatul principal al Verzilor, Märta Stenevi, a scris pe Twitter că procesul NATO a fost „îngrozitor de prost gestionat din prima zi” și că Erdogan și Turcia au primit „o influență nerezonabilă asupra politicii interne suedeze”.

„Cu toate acestea, constat cu tristețe că Suedia nu mai este o voce pentru libertate și democrație, ci un partener tăcut al unui regim autoritar”, a mai scris ea.

Liderul partidului de stânga, Nooshi Dadgostar, a criticat, de asemenea, procesul îndelungat.

„Dacă alte partide ar fi ascultat avertismentele Partidului de Stânga în primăvara anului trecut cu privire la riscurile intrării într-o alianță militară cu Turcia, acest proces ar fi putut fi mai bun”, a scris ea pe Twitter.

Din punct de vedere istoric, Suedia s-a opus aderării la NATO și și-a menținut o poziție de neutralitate până anul trecut, când a aplicat oficial la NATO, potrivit Euractiv.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel