Aderarea României la Schengen, subiect principal în vizita oficială a ministrului Cătălin Predoiu în Slovenia. Omologul său sloven Boštjan Poklukar: Cred că a sosit momentul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a efectuat o vizită oficială în Slovenia în data de 16 noiembrie 2023, la invitația omologului său sloven Boštjan Poklukar. 

În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au abordat teme europene de interes comun, precum azilul și migrația, aderarea României la spațiul Schengen, aspecte aflate pe agenda bilaterală cu accent pe cooperarea polițienească și situațiile de urgență, precum și consolidarea cooperării în plan regional și european. 
Dialogul celor doi oficiali a evidențiat viziunile similare și poziționările comune în privința majorității aspectelor ce privesc agenda regională, europeană și internațională. 

A fost reiterat interesul comun pentru combaterea criminalității sub toate formele sale, precum și pentru stabilirea celor mai bune modalități de cooperare, inclusiv din perspectiva organizării unei întrevederi la nivel de șefi de poliție. În acest sens, a fost evidențiată importanța schimbului operativ de informații pentru combaterea criminalității organizate, cu accent pe traficul de migranţi, droguri şi cyber crime. Partea slovenă a comunicat intenția de a trimite în România un atașat de afaceri interne, care să contribuie la eficientizarea cooperării. 

Cei doi miniștri au reiterat importanța proceselor de cooperare în domeniul afacerilor interne cu țările din Balcanii de Vest, Moldova și Ucraina, nevoia de a sprijini aceste state în procesul de aderare la UE, dar şi implicarea în mod concret în susținerea eforturilor unora dintre aceste state pentru  prevenirea, combaterea migrației ilegale şi dezvoltarea măsurilor de returnare, inclusiv cu sprijinul agențiilor europene. 

Schimb de opinii privind agenda europeană

Legat de agenda europeană, cei doi demnitari au făcut un schimb de opinii pe marginea principalelor dosare aflate pe rol, cu accent pe extinderea spațiului Schengen. Oficialul sloven a reiterat susținerea puternică şi dorința de a se implica activ în finalizarea acestui dosar. 

Totodată, ministrul Cătălin Predoiu a evidențiat principalele demersuri pe care România le-a efectuat pentru a arăta angajamentul țării noastre de a participa la eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migrație și de securizare a frontierelor externe ale UE

Într-o declarație de presă de după întâlnire, ministrul Poklukar a declarat că România este un partener important și o țară prietenoasă și că relațiile dintre ministerele și polițiile celor două țări sunt intense și bine gestionate la toate nivelurile.

”Consider că cooperarea cu autoritățile de securitate române, în special cu poliția, este excelentă, deoarece rezolvăm problemele pendinte în timp util și eficient”, a declarat ministrul. În acest an, Guvernul sloven a adoptat, de asemenea, o decizie de a detașa un atașat de poliție în România. ”Cred că acest lucru va aprofunda și mai mult cooperarea și bunele relații dintre cele două țări”, a declarat ministrul Poklukar.

România în Schengen

Cei doi miniștri au acordat o atenție deosebită discuției despre Schengen. ”Cred că a sosit momentul să avem o discuție serioasă și sinceră despre viitorul spațiului Schengen și despre atitudinea noastră față de echilibrul dintre libera circulație a persoanelor și măsurile de securitate internă”, a declarat ministrul Poklukar, exprimându-și regretul că România nu are încă un sprijin unanim pentru aderare, în ciuda eforturilor depuse și a faptului că îndeplinește de fapt condițiile necesare.

”Slovenia a pledat întotdeauna pentru ca România să devină cât mai curând posibil un membru egal al spațiului Schengen. Aderarea României va face ca spațiul nostru să fie mai puternic. Devenind membră, România va putea utiliza pe deplin anumite instrumente de cooperare polițienească și sisteme de informații care sunt esențiale pentru asigurarea securității. Cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul migrației ilegale și al securității în sine în Uniunea Europeană, este aproape imperativ ca România să adere la Schengen”, a mai declarat ministrul Poklukar.

Totodată, ministrul român de interne a mulțumit colegului său, domnul Poklukar, și Sloveniei pentru sprijinul acordat în vederea aderării României la spațiul Schengen.

Migrația, un subiect important în discuția celor doi

Migrația și traficul de migranți aferent a fost, de asemenea, un subiect important. După cum a declarat ministrul Poklukar, Slovenia susține importanța unei conștientizări comune și în timp util a tuturor situațiilor de securitate din acest domeniu. ”De asemenea, considerăm că actualul cadru juridic al Uniunii Europene în acest domeniu ar trebui actualizat”, a spus Poklukar. O acțiune eficientă împotriva traficului de migranți necesită, fără îndoială, de asemenea, o cooperare operațională consolidată între toate părțile interesate, precum și o cooperare interministerială consolidată.

Cooperăm cu România în cadrul Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor criminale (EMPACT), în special în activitățile operaționale legate de investigațiile privind activitățile bandelor de criminalitate organizată de-a lungul rutei de migrație din Balcanii de Vest. După cum a subliniat ministrul Poklukar, dorim să aprofundăm în continuare cooperarea polițienească în diverse domenii: ”În special, dorim să consolidăm cooperarea dintre Administrația Slovenă a Poliției Criminale și poliția română, deoarece există multe provocări în domeniul crimei organizate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care vom trimite un atașat de poliție în România anul viitor. Cred că împreună putem conveni să fim și mai eficienți.”

Invitație la Forumul Salzburg privind viitorul Schengen

Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, o serie de subiecte abordate în cadrul Consiliului Afaceri Interne al Uniunii Europene - de la Pactul privind migrația și azilul până la provocările cu care ne confruntăm în domeniul sistemului de azil. Au vorbit, de asemenea, despre războiul din Ucraina, războiul din Orientul Mijlociu și conflictul, care rămâne extrem de complex în acest moment.

În domeniul afacerilor interne și al cooperării polițienești, Slovenia a consolidat de ceva timp cooperarea cu țările din Balcanii de Vest, precum și la nivelul Uniunii Europene. De aceea, în ultimii ani, și Ministerul de Interne și-a sporit semnificativ activitățile în domeniul cooperării cu aceste țări."

Domnul Poklukar l-a invitat pe omologul său român să participe la reuniunea ministerială a Forumului Salzburg privind viitorul Schengen, care va avea loc în perioada 11-12 decembrie 2023 la Brdo pri Kranju. Pe lângă partenerii regionali participanți, sunt invitate și agențiile Uniunii Europene și organizațiile internaționale. De asemenea, Belgia va fi invitată în calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene. ”Forumul de la Salzburg este un format de nouă țări la care Slovenia participă de mult timp. Cred că vom face și noi câteva propuneri suplimentare privind viitorul Schengen, inclusiv orientări și inițiative”, a mai precizat ministrul Poklukar, conform comunicatului transmis de MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel