Aderarea României la Schengen lipsește de pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Eugen Tomac (PMP): „Motivul este același: Austria!”
Europarlamentarul Eugen Tomac a explicat motivul din cauza căruia aderarea României la Schengen lipsește de pe ordinea de zi a Consiliului JAI.
„De ce nu este subiectul extinderii spațiului Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI?
Astăzi are loc prima ședință a Consiliului JAI după ce la precedenta reuniune din 8 decembrie anul trecut a fost respinsă propunerea de acceptare a României.
De ce nu suntem astăzi pe ordinea de zi a Consiliulul Justiție și Afaceri Interne?
Motivul este același: AUSTRIA!
Viena nu și-a schimbat poziția, iar Guvernul nostru tace, deși Austria calcă în picioare Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și Aquis-ul Schengen.
Austria comite un abuz de drept și discriminează 20 milioane de români.
Am reclamat acest abuz de putere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și sunt convins că României i se va face dreptate.
Pentru asta însă trebuie să fim vocali și hotărâți în a ne cere dreptul la liberă mișcare în Europa.
Intră pe www.romaniainschengen.ro și semnează petiția România în Schengen”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană
Conform Anittei Hipper, aderarea celor două state la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, asta deși extinderea spațiului Schengen nu mai este luată în discuție acum.
”'Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări, a menţionat reprezentanta executivului comunitar, pentru Agerpres.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi pentru prima dată în mod oficial de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia. Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie ar mai fi putut suferi schimbări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News