Data actualizării:
Data publicării:

Aderarea României la Schengen. Chirieac: Eu am înțeles de la ambasadorul Țărilor de Jos că nu intrăm. Nu știu dacă asta vor sau sunt alte interese

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre aderarea României la Schengen.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în emisiunea lui Niel Schenker de la România TV, unde a vorbit despre poziția Țărilor de Jos privind aderarea României la Spațiul Schengen:

„Eu știu că nu intrăm în Schengen, fiindcă premierul Mark Rutte a spus că nu s-a luat nicio decizie. Comunicatul oficial al Ambasadei Țărilor de Jos la București spune că Olanda va analiza situația când România  va îndeplini toate criteriile. E o campanie, inclusiv a președintelui Iohannis, de intrare în Spațiul Schengen a României“, a spus Bogdan Chirieac.

„Eu am înțeles că nu vor accepta până nu le dăm Constanța, pentru a face acel pod fluvial“, a punctat moderatorul Niels Schenker.

„Nu știu dacă asta vor sau sunt alte interese“, a mai adăugat, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac.

Anterior, șeful diplomației olandeze de la București, Roelof van Ees, a evitat să răspundă afirmativ la întrebarea privitoare la aderarea României la Spațiul Schengen.

„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez pentru Europa Liberă.

VEZI ȘI     -    Aderarea României în Schengen. Rareș Bogdan, în Parlamentul European: Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost prea eleganți și tăcuți (VIDEO)

”Poziția unor Gigei din Olanda”, zidul ridicat între România și Schengen. Ciuvică: ”Un scuipat în ochi” pe care îl primește UE de la un ”partiduleț” olandez

 

Regatul Țărilor de Jos, actuala denumire oficială a Olandei, este ultimul stat care nu și-a precizat clar poziția față de dorința României de a intra în spațiul european al liberei circulații a persoanelor - Schengen.

”Olanda rămâne singura care nu și-a dat acordul, însă toată lumea consideră că intrarea României în Schengen trebuie să se întâmple în toamna asta sau la iarnă când va fi decizia, pentru că nu există nici un motiv de tărăgănare.Țările care s-au opus până acum- în afară de Olanda-  Franța, Germania și Finlanda acum au zis că nu au nici o treabă, că putem să intrăm în Schengen. Singura care încă nu s-a pronunțat e Olanda. Un partid minor din coaliția de guvernare a Olandei, un fel de USR-putinist de-al lor, s-ar opune aderării. Aștept cu interes să văd ce o să se întâmple. Dacă se vor opune în continuare, noi ce am avut și ce am pierdut... am pierdut că nu intrăm în Schengen, în rest rămânem cum am fost... Dar, pentru Uniunea Europeană e încă o dovadă de nufuncționalitate. Nu se poate ca o decizie luată la nivelul Uniunii, 26 de țări, cu toate argumentele posibile, tehnice, politice, să zică DA, și un partiduleț dintr-o țară să zică NU și lucrurile să rămână stabilite de partidulețul dintr-o țară. Asta înseamnă că rămâne o instituție complet nefuncțională. De aceea eu cred că în proporție 51% o să fie decizia unanimă ca România să intre în Schengen, că dacă nu, în tot contextul acesta, cu toate valurile create de inflație, de energie, de război, să vină și chestia asta pe față... adică un scuipat în ochi pe care îl primește nu numai România, ci îl primește toată Uniunea Europeană de la un partiduleț din Olanda... și atunci chestia asta mi se pare chiar de filme de categoria Z. Cu MCV-ul se rezolvă lunile următoare și atunci rămâne doar opoziția unor Gigei din Olanda. Pe bune? E o chestiune de bun simț și stă la nivel de structură și de organizare a Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică (vezi AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Aderarea la Schengen, un obiectiv important pentru România. Bode: Nu este loc de interese sau ambiţii personale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel