Data actualizării:
Data publicării:

Aderarea la Schengen. Tomac: Sentimentul meu e că și altor țări le-a convenit respingerea României. Curtea Europeană de Justiție, singura șansă de câștig

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Europarlamentarul Eugen Tomac a sugerat că refuzul acceptării României în Spațiul Schegen ar fi convenit și altor țări din Uniunea Europeană, care în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022 au votat pentru: 

„Dacă noi începeam negocierile cu un an înainte, era altceva. În primul rând aveam nevoie de un angajament foarte clar și ferm al Germaniei și Franței. Nu este suficient doar să spui că ne susții. Eu vă spun că, dacă cele două state își doresc ceva în Europa, se întâmplă. Or, sentimentul meu este că unora le-a și convenit să nu fim acceptați acum“, a spus Eugen Tomac.

„Dar cu ce le deranja?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Dacă președintele Franței și cancelarul german s-ar fi angajat că pot debloca această problemă, ar fi făcut-o. Din păcate, nu am pus această problemă pe masa Consiliului European, în condițiile în care noi ne învecinăm cu două state afectate direct de conflictul militar declanșat de Rusia, două state candidate la Uniunea Europeană. Avem multe cărți de jucat, dar nu am acționat. Aceasta este convingerea mea, după ce m-am uitat la evoluția negocierilor pe care le-am avut pe acest subiect.

Tocmai de aceea, indiferent ce s-ar spune, în anul 2023 este foarte greu să spargem această barieră și eu cred că o opțiune serioasă care poate da șanse se câștig este o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene“, a spus Eugen Tomac.

„De ce nu vor autoritățile de astăzi, dacă decizia asta, de a merge la Curtea Europeană de Justiție, care ne bagă automat în Schengen, vine în 2 ani? În 2024 sunt alegeri și nu au decât de câștigat“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    România și Schengen. Iohannis, despre Hurezeanu: Ambasadorul României, retrimis la Viena, ca „gest de deschidere și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”

„Dacă CEJ decide că există un conflict de loialitate între instituțiile europene și Consiliul are obligația să respecte tratatul și legile Schengen“

„Au mai existat procese, atunci când, tot austriecii nu au vrut să indexeze alocațiile copiilor conform legislației interne și ofereau alocații la suma din țara de naștere. Austria a pierdut acel proces și copiii românilor care locuiesc în Austria au primit toate sumele pe care le-a indexat greșit Guvernul Austriei. A meritat să ne batem pentru acest obiectiv! (...)

Dacă CEJ decide că există un conflict de loialitate între instituțiile europene și Consiliul are obligația să respecte tratatul și legile Schengen care spun foarte clar că un stat aderă când îndeplinește criteriile, nu când vor Nehammer și Rutte, Consiliul se întrunește și în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene adoptă această decizie fără să o mai comenteze cum a făcut-o până acum“, a mai spus, la DC News, Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Eugen Tomac: De tot ce ne-a acuzat Nehammer pe noi... i se reproșează lui că nu a făcut! Dacă nu verificam eu, nu știa nimeni / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel