Aderarea deplină la Schengen. Luminița Odobescu, anunțul serii privind anul 2024 / Furcile caudine prin care a trecut România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, este încrezătoare că România va adera deplin la Spațiul Schengen pe parcursul anului 2024.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat, joi seara, la Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Radu Tudor, unde a venit cu unele precizări importante privitoare la negocierile România - Austria în vederea integrării depline a țării noastre în Spațiul Schengen.

„Am făcut un pas pentru care s-au depus eforturi de coordonare strânse împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. A fost o muncă de echipă și am muncit până aproape în ultima zi. Eforturile nostre au fost intense mai ales în ultima perioadă. Cred că putem spune cu satisfacție că am trecut o etapă - mai avem de lucru - dar o etapă importantă. O dată ce suntem acolo, procesul va continua“, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

CITEȘTE ȘI       -      Ce mesaje au transmis cei mai importanți lideri ai UE după ce România a primit acordul de intrare în Schengen pe cale maritimă și aeriană

Luminița Odobescu, încrezătoare că intrăm deplin în Schengen în 2024

„Ce înseamnă eliminarea controalelor la frontiera terestră?“, a întrebat jurnalistul Radu Tudor.

„Acesta este al doilea pas, pentru finalizarea procesului de aderare deplină la Schengen. Vom continua demersurile diplomatice împreună, anul acesta, pentru a atinge și acest obiectiv. Vom continua în strânsă coordonare și la nivel politic, evident, dialogul cu Austria și cu sprijinul Comisiei Europene și al celorlalte state, în acest an să reușim să atingem și acest obiectiv“, a punctat Luminița Odobescu.

„Sunteți optimistă că, anul acesta, România ar putea intra deplin în Schengen și cu frontierele terestre?“, a insistat Radu Tudor.

„Acesta este obiectivul nostru“, a replicat ministrul.

CITEȘTE ȘI       -      Ciolacu: Am promis, am făcut! Se ridică granițele aeriene și maritime. Vom putea emite vize Schengen. Ursula von der Leyen, prima declarație / Update

„Ce vă face să fiți optimistă? Până acum am avut parte numai de piedici și de atitudini foarte dure din partea Austriei“, a punctat Radu Tudor.

„Cred că, dacă vom continua eforturile de echipă și strâns coordonate, vom reuși. Acum câteva luni nu aveam șanse foarte mari să facem acest pas. Dacă ne uităm la luna august, ca să spun așa. Nu am renunțat! Într-un efort coordonat, pe diverse canale și sprijinul celorlalte state membre și al Comisiei Europene și al europarlamentarilor, am reușit.

Vreau să subliniez că de la 31 martie vom acorda și vize de scurtă ședere Schengen. Noi, când am plecat la acest obiectiv, Austria și-a dat acordul doar pentru frontierele aeriene, între timp am negociat și pentru cele maritime, iar în final eliberarea de către România a vizelor de către România a vizelor de scurtă ședere Schengen.

Am trecut cu bine procesul de evaluare pentru a putea acorda aceste vize Schengen“, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Mai multe detalii puteți afla, vineri, 5 ianuarie 2024, pe DC News, unde ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va fi invitat în exclusivitate la un interviu alături de analistul politic Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI       -      Ciucă: Admiterea României în Spaţiul Schengen - o promisiune îndeplinită. PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de ţară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel