Adamescu, noul Vântu. Andreea Pora, la Cațavencu?
Poate că jurnaliștii de la Academia Cațavencu, supărați că nu i-a întrebat și pe ei înainte să încerce o preluare ”ostilă”, asta îi și urează noului patron, Dan Adamescu: să ajungă la fel ca Vântu. În mass media, nu-i mai lipsește decât un post de televiziune, dar are experiența afacerilor cu frații Păunescu, de la care a cumpărat hotelul Rex, ăla care a luat foc recent. De la Bobby Păunescu poate prelua și B1Tv, ca să fie trustul complet.
Cert este că nu putem vorbi de sfârșitul Academiei Cațavencu. Sfârșitul Academiei, așa cum s-a impus în noua realitate de după 1989, a început în momentul în care a trecut la patron. Falimentul și preluarea mărcii de către jurnaliști dădeau șanse unui nou început. N-a fost să fie. Experimentul Kamikaze nu are succes, fiind născut mort, din împreunarea intereselor de partid cu cele de afaceri. Adică, jurnaliștii pro-Băsescu de la Cațavencu au trecut în solda unui jucător la bursă, adică a unui alt ”speculant”, cum îi plăcea să-și zică fostului lor mogul.
Ce se va întâmpla cu vechea redacție? Face parte preluarea din planul Puterii de a-și subordona mass media, anihilând orice critică? Ipoteza nu poate fi exclusă. Presa a devenit o obsesie a șefului de partid și de stat, a fost inclusă între vulnerabilitățile securității regimului etc. În această ecuație s-ar putea încerca fie temperarea atacurilor la adresa Puterii (etapă depășită-dacă se dorea căderea la pace, se încerca o mediere, înainte de licitație), fie alungarea echipei actuale și înlocuirea cu jurnaliști fideli regimului. Parcă o și văd pe Andreea Pora, în locul lui Doru Bușcu, demascându-i în editoriale vitriolante pe Ponta și Antonescu pentru dezastrul lăsat în urmă de regimul Băsescu.
Oricum, marca trebuie ținută în viață, chiar dacă tirajul se prăbușește sub cel al Kamikaze, pentru a elimina riscul unei noi apariții, pe o piață care nu poate susține trei titluri de profil.
Eu personal admit că strategia aplicată până acum de Adamescu este adecvată pieței intens concurențiale din media românească. Cu alte cuvinte, România Liberă ocupă o nișă și are o orientare pro-Băsescu pentru că Băsescu are publicul său, deci îi impun această orientare cititorii. Mă contrazice, într-un fel, chiar dl. Adamescu, care declara Forbes că, de regulă, plasează banii doar în investiții care se amortizează în 10 ani, dar RL este un plasament sentimental: finanțează ziarul pentru ca acesta să rămână obiectiv! Ceea ce, fără supărare, România Liberă nu prea reușește.
Nu e exclus ca Adamescu să urmărească acoperirea tuturor publicurilor: prin RL cei care țin cu Băsescu, prin Cațavencu cei care îl critică. A, da, uitasem că vrea obiectivitate, nu urmărește interese de afaceri. De fapt, ce afaceri are dl. Adamescu? Ne spune tot Forbes: construcții, asigurări ( bine de știut, dacă mai ia foc vreun hotel), magazinul Unirea, turism și, ați ghicit... afaceri în sectorul energetic. Dacă e băiat deștept, Cațavencu nu va pierde bani, chiar dacă își va pierde cititorii.
PS:Apropo de obiectivitate, în Cațavencul lui Vântu a apărut poza cu Geoană la Vântu, care a decis alegerile și l-a băgat pe mogul la pușcărie. Cel care a făcut-o este acum la... Kamikaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News