Acuzații grave aduse Turciei. Ar fi cumpărat din grâul furat de Rusia din Ucraina
Turcia se numără printre cei care cumpără cereale furate de Rusia din Ucraina, susţine un diplomat ucrainean citat de Sky News.
Turcia se numără printre ţările care continuă să cumpere cereale pe care Rusia le fură din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Kievului la Ankara.
Ambasadorul Vasyl Bodnar a mai declarat reporterilor că a cerut ajutorul autorităţilor turce şi al Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turceşti.
Ucraina este un exportator uriaş al unora dintre cele mai mari alimente de bază din lume. Totuşi, în acest moment, se estimează că 22 de milioane de tone de cereale stau în silozuri, aşteptând să fie trimise în întreaga lume, notează Mediafax.
Turcia: Finlanda şi Suedia trebuie să facă paşi concreţi pentru ca Ankara să ia în considerare aderarea lor la NATO
Un consilier principal al preşedintelui Turciei i-a comunicat omologului său american că Ankara doreşte măsuri concrete în legătură cu ceea ce numeşte 'organizaţii teroriste' din Finlanda şi Suedia înainte de a lua în considerare candidaturile lor la NATO, informează Reuters, care citează preşedinţia turcă.
Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Jake Sullivan, şi Ibrahim Kalin, consilier-şef pentru politică externă al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au discutat despre NATO şi războiul din Ucraina, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.
Ankara se opune aderării celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică pe motiv că acestea găzduiesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi alte persoane pe care le consideră terorişti şi pentru că Finlanda şi Suedia au oprit exporturile de arme către Turcia în 2019.
În comunicatul preşedinţiei turce se arată că Ibrahim Kalin i-a comunicat lui Sullivan că ţările care doresc să adere la NATO trebuie să 'internalizeze valorile şi principiile alianţei în materie de securitate şi combatere a terorismului'.
'S-a subliniat că este imperativ ca Suedia şi Finlanda să ia măsuri concrete cu privire la organizaţiile teroriste care ameninţă securitatea naţională a Turciei', a adăugat acesta.
Suedia şi Finlanda au spus că sunt deschise la dialog şi condamnă terorismul. Reuters aminteşte că toţi cei 30 de membri ai NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianţei. În declaraţii apărute luni în The Economist, preşedintelui Erdogan confirmă angajamentul neschimbat al Turciei faţă de NATO şi cere aliaţilor să îşi concentreze eforturile pe 'convingerea' ţărilor candidate.
'Insistenţa fără compromisuri ale Suediei şi Finlandei de a adera la alianţă a adăugat un punct inutil pe agenda NATO', a spus el.
'Nu există nicio autoritate în Ankara căreia să i se poată spune ce să facă de către nicio ţară care nu este dispusă să lupte împotriva terorismului', a subliniat şeful statului turc.
Turcia va lansa în curând o operațiune militară și în nordul Siriei. Se anunță noul Donbass în Orientul Mijlociu
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a legitimat ca mediator diplomatic al conflictului rus din Ucraina. Erdogan a oferit Istanbulul drept loc pentru întâlnirea dintre Rusia, Ucraina și ONU: față în față între Putin și Zelensky, prezidat de secretarul general al ONU, António Guterres , Erdogan vrea să se prezinte drept garant pentru un posibil armistițiu al războiului care se desfășoară de 100 de zile acum.
Pe de o parte Erdogan a reușit să organizeze o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, miercuri, 8 iunie, la Ankara, pentru a discuta despre posibila deschidere a coridoarelor umanitare organizate și controlate de marina turcă, pe de altă parte, el ține sub șah-mat NATO.
De săptămâni întregi, Erdogan a împiedicat intrarea Suediei și Finlandei în Alianța Atlantică, din cauza presupusului sprijin al țărilor scandinave pentru grupurile separatiste kurde pe care Ankara le consideră teroriste, potrivit Europa Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News