Acuzații dure între China și SUA în noaptea dintre ani. Două avioane militare au fost la un pas să se ciocnească: Manevre periculoase / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Republica Populară Chineză acuză Statele Unite ale Americii de încălcarea dreptului internațional.

Ministerul chinez al Apărării a acuzat Statele Unite de încălcarea dreptului internațional în urma unei confruntări între un avion de luptă chinez și un avion de recunoaștere american deasupra apelor contestate ale Mării Chinei de Sud.

Declarația de sâmbătă târziu a venit la câteva zile după ce armata americană a susținut că un avion de luptă chinezesc J-11 a ajuns la 6 metri (20 de picioare) de un avion american RC-135 pe 21 decembrie, forțându-l pe acesta din urmă să facă manevre evazive pentru a evita o coliziune.

Dar Tian Julin, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China, a declarat că Comandamentul Indo-Pacific al SUA a denaturat informațiile despre incident și că aeronava americană a fost cea care s-a angajat în „manevre periculoase” împotriva avionului chinezesc.

Tian a spus că aeronava americană efectua recunoașteri intenționate pe coasta de sud a Chinei, când Armata Populară de Eliberare a trimis avioane de luptă pentru a urmări și monitoriza avionul.

În ciuda avertismentelor multiple din partea chineză, aeronava americană și-a schimbat brusc poziția de zbor într-o „mișcare de apropiere periculoasă, care a compromis serios siguranța zborului aeronavei militare chineze”, a spus el.

Acuzații dure din partea Beijingului

Ministerul Apărării a lansat, de asemenea, un videoclip al incidentului, în care arată că aeronava americană s-ar fi îndreptat spre avionul chinez.

„Statele Unite induce în mod deliberat opinia publică în eroare… în încercarea de a deruta audiența internațională”, a spus Tian.

„Solicităm în mod solemn părții americane să restrângă acțiunile forțelor navale și aeriene din prima linie, să respecte cu strictețe legile și acordurile internaționale aferente și să prevină accidentele pe mare și în aer”, a mai spus el.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud drept teritoriu suveran, dar părți din aceasta sunt contestate de Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan și Brunei.

Avioanele și navele militare americane efectuează în mod obișnuit operațiuni de supraveghere și călătoresc prin regiune, mișcări despre care China spune că nu sunt benefice pentru pace, conform Al Jazeera.

SUA au acuzat anterior China de manevre periculoase

Un avion J-11 al marinei chineze „a efectuat o manevră lispită de siguranță în timpul interceptării unei aeronave RC-135 ale Forțelor Aeriene ale SUA, care desfășura în mod legal operațiuni de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spațiul aerian internațional”, a declarat Comandamentul Indo-Pacific al SUA într-un comunicat. 

Pilotul chinez a zburat „la mai puțin de 20 de metri de partea din față a RC-135”, forțând avionul american să efectueze manevre evazive, se mai precizează în comunicat.

Incidentul a urmat acuzațiilor din partea SUA că piloții Armatei Populare de Eliberare s-au angajat într-un comportament din ce în ce mai lipsit de scrupule în regiune, Washingtonul afirmând că operațiunile sale militare susțin ordinea internațională bazată pe reguli împotriva amenințărilor și constrângerii, conform Financial Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel