Acuzații de propagandă anti UE la Teatrul Național, la spectacolul lui Dan Puric. Actrița Ada Galeș, revoltată. Ministrul Romașcanu: "Plângere la poliție și anchetă internă"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Duminică, 27 martie, la Teatrul Național din București, a avut loc o reprezentație-conferință a lui Dan Puric. Spectatorii au găsit însă sub scaune și o ediție a unui ziar tipărit despre care actrița Ada Galeș susține că face propagandă anti UE și legionară. Ministrul Lucian Romașcanu a reacționat ca urmare a controversei stârnite și spune că se va depune plângere la poliție și se va efectua de asemenea, o anchetă internă. 

Actrița Ada Galeș se arată revoltată de cele întâmplate duminică la Teatrul Național și i-a adresat un mesaj ministrului Lucian Romașcanu: 

"Domnule ministru, Lucian N. Romascanu, la conferința pe care ați avut-o la Teatrul Național ați spus voalat (că doar ce sens ar avea să spunem lucrurilor pe nume) că ar fi un act de cenzură să-i pretindem domnului Dan Puric să nu se manifeste artistic (de ziua teatrului, într-o conferință proprie, în sala studio a teatrului, închiriată). Eu înțeleg, nu aș vrea ca cei care nu sunt de acord cu viziunile mele să fie incapacitați să-și facă meseria, doar că nu despre asta e vorba aici. nici despre sfânta scândură sau despre părerea dumneavoastră “teatrul să rămână teatru” (orice ar însemna asta. eu, de exemplu, cred că arta în sine e politică), nu e vorba aici. ne-ați invitat la dialog, domnule ministru, așa că vă rog să îmi răspundeți la o întrebare: cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară?" a scris actriță Ada Galeș pe contul său de socializare. 

Reacția ministrului Lucian Romașcanu

La scurt timp a reacționat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Acesta a spus că se va depune o plângere la poliție și se va dispune o anchetă internă. 

"În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României," a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. 

Dan Puric, la Teatrul Național București

Spectacolul susținut de Dan Puric a fost anunțat și pe site-ul oficial al Teatrului Național in București. 

"Dan Puric vă propune un spectacol – conferință despre teatru și viață

'M-am întors' este o conferință dar și un one man show pentru toți cei ce vor să își amintească de marile valori ale teatrului românesc, să își bucure mintea și inima cu  momente pline de umor și să împărtășească trăiri emoționante rupte din realitatea actuală a fiecăruia dintre noi.
„La ce bun poetul pe vreme de secetă? Să aducă aminte că există ploaie. Și tot astăzi ne-am putea întreba, în vremurile acestea triste pe care le trăim și care mai ales ne trăiesc: „La ce bun Teatrul? Ca să ne aducă aminte că există Viață!”, aș putea răspunde fără echivoc. Căci Teatrul a fost, parcă, întotdeauna viața noastră mai bună. Locul unde am evadat de grijile zilnice, unde ne-am regenerat, ne-am bucurat și care, peste tot și toate, ne-a oferit minunatul prilej de a medita asupra vulnerabilei noastre condiții umane.
Pentru acest „ceva mai bun” decât timpurile de azi vă invit să ne întâlnim în spațiul privilegiat al celei mai efemere arte, care, paradoxal, ne vorbește de dăinuirea tainei și a bucuriei de a fi om!” se arată în descrierea semnată de Dan Puric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel