Acuzații de delapidare la BRD Pensii. Delimitare între bancă și entitatea de pensii... dar banca e acționar 49%
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Zeci de percheziţii au avut loc joi dimineaţă în 12 judeţe, dar şi în Capitală, într-un dosar de delapidare la BRD Pensii. Au fost vizate mai multe persoane juridice, dar şi 15 persoane fizice. 

Conform bursa.ro, cei vizaţi sunt suspectaţi că şi-ar fi însuşit aproximativ 23,5 milioane de lei din conturile fondului. 

Poliţia Capitalei a pus în aplicare 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare de înscrisuri la adrese din judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, dar şi din Bucureşti. 

"În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi mai multe persoane juridice. Astfel, s-a reţinut că în perioada 2019-2022, două persoane angajate în cadrul băncii (mai precis în cadrul fondului de pensii - n.r.) , cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive", potrivit Poliţiei Capitalei.

BRD pensii a reacţionat. Entitate juridică diferită de banca BRD

"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.

Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.

Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt
afectate în niciun fel de această situație.

Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație", se arată în comunicatul SAFPP remis redacţiei DC NEWS.

Cine sunt acţionarii BRD Pensii 

În încercarea de a afla ce anume diferenţiază cele două entităţi, am contactat BRD Groupe Societe Generale pentru lămuriri. 

"Conform legii, activitățile de intermediere financiară, specifice băncilor comerciale, sunt separate de activitățile de administrare a fondurilor de pensii private.

Piata pensiilor private este reglementată de o lege specifică, Legea nr. 411/2004, care stabilește înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea sistemului fondurilor de pensii administrate privat, precum și organizarea şi funcţionarea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat, precum şi coordonarea activităţii altor entităţi implicate în acest domeniu.

Articolul 2, aliniatul 1, punctul 8 al legii mai sus citate definește societatea de administrare a Fondurilor de pensii private ca pe ”societatea comercială pe acţiuni constituită în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei în vigoare şi cu prevederile prezentei legi, denumită societate de pensii, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor de pensii şi, opţional, furnizarea de pensii private”.

Ca atare, SAFPP BRD Pensii este, în termenii legii, o astfel de societate comercială specializată, al cărei obiect de activitate este acela de administra fonduri de pensii, având ca autoritate de supraveghere ASF.

Astfel, este evident că SAFPP este o companie - persoană juridică - separată de BRD Groupe Societe Generale - o bancă comercială având ca autoritate de supraveghere BNR, care funcționează conform legislației specifice sistemului bancar (OUG 99/2006, cu modificările și completările ulterioare), și care nu are în obiectul de activitate administrarea fondurilor de pensii private.

SAFPP BRD Pensii este înregistrată la Registrul Comerțului sub numărul J40/12386/2007, CUI 22001457.

Acționarii companiei sunt Sogecap (51%) și BRD Groupe Société Générale (49%)", a transmis Direcţia Comunicare a BRD Groupe Societe Generale pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel