Update/ Acuzaţii de corupţie în Guvernul ucrainean. Ministru adjunct arestat pentru luare de mită, achiziţii la preţuri triple în ministerul Apărării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Un nou caz de corupţie zguduie politica ucraineană. Un ministru adjunct a fost arestat pentru luare de mită, în timp ce la ministerul Apărării s-a deschis o anchetă privind un contract de achiziţii, pentru că preţurile la care se fac aceste achiziţii sunt triple faţă de normal. 

UPDATE: Ministerul Apărării ucrainean a negat duminică informaţiile vehiculate în presă conform cărora a semnat contracte la suprapreţ pentru produsele alimentare destinate militarilor săi, respingând orice acuzaţie de corupţie într-o ţară în care delapidarea de fonduri rămâne o practică obişnuită, notează AFP.

Reacţia ministerului ucrainean are loc după ce sâmbătă mai multe publicaţii naţionale au acuzat instituţia că a încheiat un contract la preţuri "de două-trei mai mari" decât tarifele actuale în vigoare pentru produsele alimentare de bază.

Contractul în cauză, valabil pentru 2023, ar fi de 13 miliarde de grivne, sau 350 de milioane de dolari la cursul actual, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

"Ministerul cumpără produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită de lege", a răspuns Ministerul Apărării de la Kiev, calificând drept "false" informaţiile difuzate în presă.

"Acestea sunt diseminate cu intenţia de a manipula în mod deliberat", a criticat ministerul, care a anunţat că "pregăteşte documente" în vederea deschiderii unei anchete privind "diseminarea" acestor informaţii "înşelătoare" care "aduc atingere intereselor apărării în timpul unei perioade speciale".

Ministerul a insistat asupra "principiului său de toleranţă zero faţă de corupţie". "Se efectuează verificări" asupra contractelor semnate, a adăugat instituţia.

În acelaşi timp, ministrul a anunţat un "audit intern" şi o "întâlnire de urgenţă", cu participarea ministrului apărării, Oleksii Reznikov, care urmează să aibă loc luni, pentru a face lumină deplină "cu privire la procedura (şi) circumstanţele achiziţionării de produse alimentare pentru cadrele militare pentru anul 2023".

"În cazul depistării unor nereguli în activităţile funcţionarilor Ministerului Apărării, aceştia vor răspunde în conformitate cu legea în vigoare", a transmis ministerul ucrainean într-un comunicat, conform Agerpres.

 - ştirea iniţială - 

Ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina, Vasil Losinskii, a fost arestat pentru luare de mită, potrivit mass-media ucrainene, citate duminică de dpa.

Biroul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la locuinţa oficialului ucrainean şi l-a reţinut, a relatat sâmbătă cotidianul online Ukrainska Pravda.

După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis, scrie dpa.

Losinskii este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent.

Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut.

Ministerul Dezvoltării municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina a postat pe pagina sa de Facebook că sprijină pe deplin ancheta, conform Agerpres. 

Sunt acuzaţii de corupţie şi la Ministerul Apărării. S-ar cumpăra mâncare pentru soldaţi la preţuri umflate 

Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi informaţii a cerut mai multor oficiali de la vârful ministerului Apărării din Ucraina să răspundă acuzaţiilor lansate de presă, conform cărora mâncarea pentru soldaţi este cumpărată la preţuri umflate. 

Conform Kiev Independent, ministerul Apărării din Ucraina a cumpărat alimente pentru soldaţi la preţuri de două sau trei ori mai mari decât în magazinele din Kiev. Conform sursei citate, ministerul ar fi semnat un contract de achiziţii alimente în valoare de 360 milioane de dolari în 2023. 

"În ceea ce priveşte achiziţiile făcute de ministerul Apărării, astfel de preţuri umflate nu sunt practicate doar la mâncare", a transmis Mariana Bezuhla, şefa Comisiei Parlamentare menţionate. 

"Ne aşteptăm la nişte concluzii dure", a mai spus aceasta. 

Şi consilierul preşedintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a reacţionat. "Dacă aceste acuzaţii se confirmă, trebuie să îi găsim pe cei care au semnat acest contract, să facem o investigaţie şi să îi tragem la răspundere", a declarat el. 

Conform raportului, ministerul Apărării a acceptat să plătească 17 grivne pentru un ou, aproximativ 43 de eurocenţi, în timp ce în magazinele din capitală un ou se vinde cu 7 grivne, adică 18 eurocenţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel