Acuzată de evaziune fiscală în Spania, Shakira a refuzat un acord cu Parchetul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Acuzată de evaziune fiscală în Spania, Shakira a refuzat să încheie un acord.

Acuzată de evaziune fiscală în Spania, cântăreaţa columbiană Shakira, care îşi susţine nevinovăţia, a declarat, miercuri, că a refuzat să încheie un acord cu parchetul spaniol şi că doreşte să se ajungă la proces, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit avocaţilor săi, posibilitatea de a ajunge la un acord rămâne valabilă până la deschiderea procesului la un tribunal din Barcelona, în timp ce trimiterea oficială în justiţie a vedetei în vârstă de 45 de ani nu a fost încă pronunţată.

„Absolut sigură de nevinovăţia ei' (...) Shakira nu acceptă un acord” cu acuzarea şi „decide să continue” procedura până la proces, au declarat avocaţii ei într-un comunicat, afirmând că vedeta este „încrezătoare că justiţia îi va da dreptate”.

Denunţând o „încălcare totală a drepturilor sale” şi „metode abuzive” din partea acuzării, Shakira afirmă în comunicat că „se încăpăţânează să ceară banii strânşi în timpul turneelor sale internaţionale şi a (emisiunii) 'The Voice', la care a jurizat în Statele Unite, într-o perioadă în care 'nu era încă rezident în Spania'. Shakira susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro autorităţilor fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are „nicio datorie la Fisc de mulţi ani”.

Procuratura o acuză de o evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 şi 2014. Potrivit acuzării, Shakira a locuit în Spania din 2011, când relaţia ei cu fotbalistul FC Barcelona, Gerard Pique, a fost făcută publică, dar şi-a menţinut reşedinţa fiscală în insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal, până în 2015. Cuplul, care are doi copii, şi-a anunţat despărţirea în iunie. La rândul lor, avocaţii Shakirei afirmă că până în 2014, cea mai mare parte a veniturilor vedetei au provenit din turneele sale internaţionale şi că ea nu a locuit mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în ţară. În luna mai, un tribunal din Barcelona a respins un recurs al cântăreţei care cerea renunţarea la acuzaţii.

Numele Shakirei se număra printre cele menţionate în cazul Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, care acuză câteva sute de personalităţi că au ascuns active în paradisuri offshore, în special în scopul „evaziunii fiscale”, notează Agerpres. 

Citește și...

Shakira şi Gerard Pique au confirmat despărţirea

Cântăreaţa columbiană Shakira şi fundaşul Gerard Pique de la FC Barcelona au confirmat în iunie că se despart: „Ne pare rău să confirmăm că ne despărţim. Pentru bunăstarea copiilor noştri, care sunt prioritatea noastră cea mai mare, vă rugăm să le respectaţi intimitatea.”

Ei s-au cunoscut cu puţin timp înainte de Cupa Mondială din 2010 din Africa de Sud, când el a apărut în videoclipul piesei „Waka Waka (This Time for Africa)".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel