Acuzat de ”crime de război”, Prințul Harry revine asupra uciderii celor 25 de talibani
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube The Late Show with Stephen Colbert
Sursa Foto YouTube The Late Show with Stephen Colbert
Episodul povestit de prințul Harry despre uciderea celor 25 de talibani a stârnit reacții dure. Prințul revine asupra acestora susținând că a fost înțeles greșit.

În memoriile sale, ”Spare”, ​​​​publicat la 10 ianuarie 2023, Prințul Harry povestește că a ucis 25 de talibani în timpul misiunilor sale în Afganistan. O afirmație care a stârnit critici, indignare, acuzații de ”trădare” din partea veteranilor britanici și chiar o mustrare, care are iz de ipocrizie, din partea talibanilor, care cu siguranță nu sunt campioni ai libertății de gândire și de cuvânt. Ducele de Sussex, însă, a revenit asupra afirmației și susține că vorbele sale au fost scoase din context și exploatate.

”Au fost ca niște piese de șah”...

”Nu a fost o statistică care m-a făcut mândru, dar nici nu m-a făcut de rușine. Când eram în plină luptă, nu mă gândeam la cei 25 de oameni ca la niște oameni. Au fost niște piese de șah scoase de pe tablă, băieții răi eliminați mai întâi, înainte de a-i putea ucide pe cei buni”. Cu aceste cuvinte, Ducele de Sussex își amintește de misiunile sale în Afganistan, pe elicopterele Apache, împotriva regimului taliban.

...apoi s-a dezlănțuit furtuna

Când povestea a ajuns în ziare veteranii l-au acuzat că și-a pus în pericol siguranța lui și a lor, că a ”trădat” armata, dând o imagine incorectă a soldaților Majestății Sale descriși, cel puțin în aparență, drept oameni fără scrupule.

Liderul taliban, Anas Haqqani, a publicat pe Twitter părerea sa despre afirmațiile lui Harry: ”Domnule Harry! Cei pe care i-a ucis nu erau piese de șah, ci oameni. Aveau familii care așteptau întoarcerea lor”.

Haqqani a cerut un proces pentru ”crime de război” pentru Harry. Ducele de Sussex a vrut să pună capăt acestei controverse vorbind pe 10 ianuarie la The Late Show al lui Stephen Colbert, pentru a-și explica punctul de vedere, potrivit Il Giornale.

”Nu m-am lăudat”

Prințul, citat de The Guardian, a explicat: ”Cea mai periculoasă minciună pe care au spus-o, fără îndoială, este că aveam de gând să mă laud cumva cu numărul de oameni pe care i-am ucis în Afganistan. Dacă aud pe cineva lăudându-se cu așa ceva, m-aș enerva. Este o minciună și sper că acum că această carte a fost publicată oamenii vor putea evalua contextul. Cuvintele mele nu sunt periculoase, așa se spune că este, și foarte mult, pentru familia mea.”

”Spare”

Volumul de memorii al prinţului Harry, intitulat ”Spare”, este cartea de non-ficţiune cea mai rapid vândută vreodată, înregistrând până acum vânzări de peste 400.000 de exemplare din ediţiile hardcover, ebook şi audio. Editura Penguin Random House a declarat că volumul de memorii al ducelui de Sussex "a depăşit chiar şi aşteptările noastre cele mai optimiste", adăugând că singurele cărţi care s-au vândut mai mult în prima zi a lansării lor au fost romanele din seria Harry Potter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel