Actrița iraniană Taraneh Alidoosti a fost arestată după ce a criticat pedepsele cu moartea care au fost date ca sentință în cazul protestatarilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Taraneh Alidoosti, una dintre cele mai faimoase actrițe ale Iranului, a fost reținută de forțele de securitate la Teheran la câteva zile după ce a criticat folosirea de către stat a pedepsei cu moartea împotriva protestatarilor.  

Ea a postat anterior o poză pe pagina ei de Instagram în care nu purta hijab și ținea în mână o hârtie pe care scria „femei, viață, libertate” – sloganul care a ajuns să încapsuleze lupta împotriva actualului regim iranian, scrie The Guardian.

Alidoosti este considerată una dintre cele mai influente actrițe din Iran, iar arestarea ei este un nou semn că statul vrea să reprime celebritățile, artiștii si personalitățile sportive care și-au folosit platforma pentru a contesta regimul.

Nu se știe care departament al serviciilor de securitate iraniene a luat-o de acasă, dar parchetul din Teheran a susținut că Alidoosti nu a furnizat documente care să-și justifice remarcile provocatoare. Vestea arestării ei a fost transmisă de Samia Mirshamsi, un regizor de film.

Mirshamsi a spus că casa lui Alidoosti a fost percheziționată și nu se știe unde se află. Ulterior, agenția judiciară de știri Mizan a confirmat arestarea lui Alidoosti, spunând că cazul ei este investigat în continuare.

Alidoosti a câștigat mai multe premii în cariera sa. The Salesman, producție în care a jucat, a câștigat un Oscar pentru cel mai bun film străin în 2016.

Agenția de presă Tasnim, care este apropiată de Gărzile Revoluționare Islamice, a declarat că a fost arestată din cauza deciziei sale de a publica conținut fals și distorsionat care incita la revolte și susține mișcările anti-iraniene.

Poza cu Alidoosti fără hijab a fost apreciată de peste 1 milion de ori. Se pare că contul ei de Instagram, care avea peste 8 milioane de urmăritori, fusese închis. În ultima sa postare pe Instagram, a actrița a spus: „Numele lui era Mohsen Shekari. Fiecare organizație internațională care urmărește această vărsare de sânge și nu ia măsuri, aduce o rușine pentru umanitate.”

Shekari a fost executat pe 8 decembrie după ce a fost acuzat de un tribunal iranian că a blocat o stradă din Teheran și a rănit un membru al forțelor de securitate ale țării cu o macetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel