Actrița Carmen Stănescu a împlinit 90 de ani
Născută la 29 iulie 1925, în București, actrița Carmen Stănescu are o carieră de invidiat. Când avea 6 ani, părinții au dus-o la Teatrul National, să vadă ''Vlaicu Vodă''. Fascinată de decoruri, de actori, de subiectul piesei, în mintea s-a a apărut dorința de a deveni actriță.
În adolescență a făcut mult sport: volei, tir, natație devenind campioană la tir, dar un accident a determinat-o să renunțe la tir, practicând însă alte sporturi, scrie Agerpres.
A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.
A debutat în teatru în 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa Frații Karamazov, jucată la Teatrul Constantin Nottara. Primul său rol pe scena Teatrului Național din București a fost Ileana Cosânzeana din spectacolul Înșir-te, mărgărite (1945). Au urmat nenumărate roluri pe această scenă, interpretând peste 30 de personaje, în Căsătoria de Gogol, D'ale carnavalului de I.L.Caragiale, Doamna nevăzută de Calderon de la Barca, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Nevestele vesele din Windsor de Shakespeare, Părinții teribili de Cocteau ș.a. De-a lungul carierei, a jucat alături de mari actori: Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finți, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic și mulți alții.
Actrița în 1964
Carmen Stănescu s-a lansat în film, în 1958, cu rolul din "Doi vecini" după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu. A mai jucat în filmele: Telegrame (1959), Bădăranii (1960), Tinerețe fără bătrânețe (1970), Frații Jderi (1974), Mușchetarul român (1975), dar și în serialul TV Războiul de independență (1977).
A făcut carieră și în televiziune alături de Mișu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a publicat volumul intitulat Destăinuiri (Ed. Universal Dalsi), la lansarea căruia Fănuș Neagu declara că marea actriță Carmen Stănescu este de neegalat.
De-a lungul anilor a fost premiată atât pentru arta actoricească, cât și pentru performanțele sale sportive. În 1952 a primit titlul de maestră emerită a sportului. În 1964 i s-a acordat titlul de Artist Emerit pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice, iar în 1967 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.
Este Societar de onoare al Teatrului Național "I.L.Caragiale" din anul 2001
Printre distincții se numără Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2000), Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer (2000), Premiul de excelență în teatru, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de teatru, oferit în cadrul festivității Femeile de succes ale anului 2004.
Este căsătorită cu actorul Damian Crâșmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa Doamna nevăzută de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Spectacolul avea un succes enorm la public.
Pe vremea aceea nu se suspendau spectacolele cu una cu două. Maestrul Sică Alexandrescu, directorul artistic al teatrului, pune urgent dublura. De atunci, nu ne-am mai despărțit, și după trei ani ne-am cununat civil. În biserică am intrat după câțiva ani, la Mănăstirea Sinaia, declara Carmen Stănescu într-un interviu, potrivit site-ului www.ziarulmetropolis.ro.
"Toți cei care se încumetă să se arunce în acest iad adorabil și adorat se prefac până la urmă în aburul ce plutește pe vecie în acest iubit lăcaș de tortură care e teatrul", spune actrița pe pagina sa de facebook.
În prezent locuiește cu soțul său la Vălenii de Munte, unde au o grădină de trandafiri pe care îi îngrijesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News