Actorul Teodor Corban a murit la vârsta 65 de ani. Era cât pe ce să refuze ”Aferim”, filmul în care a jucat un rol memorabil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
foto captură video/ Actorul Teodor Corban a murit la vârsta 65 de ani
foto captură video/ Actorul Teodor Corban a murit la vârsta 65 de ani
Începem dimineaţa cu o veste tristă. Cunoscutul actor din "Aferim" şi "Poziţia copilului", Teodor Corban, a decedat.

Criticul de artă Oltişa Cîntec a anunţat pe pagina sa de Facebook că actorul Teodor Corban a decedat.

"S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din "Aferim", unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. "Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit", zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat! Poza asta a lui Silviu Ghetie e atât de sugestivă! Drum lin către stele, Teodor Corban! Îți simțim deja lipsa", a scris criticul de artă Oltița Cîntec pe pagina sa de Facebook.

Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului "V. I. Popa" din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, potrivit site-ului Naţionalului ieşean, arată Agerpres. 

În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: "Scadenţa" de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989; "Chiriţa în balon" şi "Chiriţa în Iaşi" de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; "Carol" de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990; "Nebuna din Chaillot" de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991; "Venexiana", regia Cristian Hadji-Culea, 1994; "Anecdote provinciale" de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; "Chiriţa în provinţie" de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; "Livada de vişini" de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; "Trei", adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după "Trei pe un balansoar" de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; "Terminal: Brazilia" de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.

A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără "Aferim!", "Un etaj mai jos", "Betoniera", "O vară foarte instabilă", "Poziţia copilului", "Portretul luptătorului la tinereţe", "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "California Dreamin' (nesfârşit)", "Călătorie la oraş". 

"Mie întotdeauna mi s-a părut Teodor Corban un actor dintre cei mai buni 10 pe care îi avem, extrem de sublicitat de popularitate. Citesc că a murit. Mie mi s-a părut foarte mare", scrie Radu Buzaianu pe pagina sa de Facebook.

Şi îndrăgita actriţă, Oana Pellea şi-a exprimat durerea pe pagina sa de Facebook. Aceasta a scris "Nu-mi vine să cred... Drum lin, Teodor Corban...".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel