Data publicării:
Actorul Ștefan Velniciuc: E foarte dificil să realizezi un film istoric în România
Actorul Ştefan Velniciuc consideră foarte dificil să realizezi acum în România un film istoric din cauza costurilor mari de producţie.
"A realiza acum un film istoric la costurile actuale, la noi, este foarte dificil. Doar în coproducţii, apelând la fondurile Eurimages, dar pentru asta trebuie făcute proiecte eligibile. Atunci s-ar putea face astfel de filme", a afirmat joi Velniciuc, la dezbaterea de dinaintea proiecţiei filmului "Neamul Şoimăreştilor", moderată de Ileana Bârsan, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR).
Velniciuc a spus că înainte de 1989 "filmul istoric era susţinut".
"Filmul istoric era totuşi susţinut. Filmele erau sprijinite. Se făceau cu sprijinul autorităţilor locale, se făceau de multe ori în deplasări. Mulţimea care se vede pe ecran era asigurată fie de armată, fie de localnici, care veneau să facă un soi de muncă patriotică. Nu ştiu, o fi fost bine, o fi fost rău. Important că a rămas ceva. A rămas ceva la care ne putem astăzi uita şi la care nu putem visa în momentul de faţă", a apreciat actorul.
El a vorbit şi despre problemele din timpul dictaturii pe care le întâmpinau cineaştii, amintind de interzicerea de către autorităţile timpului a difuzării filmului "Rug şi flacără", regizat de Adrian Petringenaru. El a subliniat că numeroşi creatori din această breaslă nu au putut lucra din cauză că au refuzat atunci compromisul cu conducerea partidului comunist.
Velniciuc a recunoscut totuşi că "în România se fac şi azi filme istorice", dar a spus că acestea sunt realizate în coproducţie.
"Vin echipe străine şi colaborează cu noi. Avem, din fericire, încă posibilitatea să facem astfel de filme. Studioul Castel Film, deja, oferă condiţii foarte bune şi s-au realizat filme importante. Şi filme istorice. 'Cold Mountain', de pildă, a fost făcut împreună cu Castel Film. După cum ştiţi, s-a şi remarcat în cinematografia mondială. Şi ca acesta, foarte multe altele", a mai spus Ştefan Velniciuc.
"Neamul Şoimăreştilor" este un film istoric românesc în două părţi, din 1965, regizat de Mircea Drăgan. Scenariul filmului a fost realizat după romanul istoric omonim scris de Mihail Sadoveanu. Filmul este prezentat pe generic ca "o povestire din Moldova anului 1612". Rolurile principale sunt interpretate de actorii George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Colea Răutu, Dina Cocea, Vasile Boghiţă, Amza Pellea şi Ion Besoiu.
Evenimentul face parte din cea de-a doua ediţie a proiectului "Filmul şi Literatura", organizat de Primăria Capitalei prin MNLR, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale şi Centrul National al Cinematografiei. În acest an, sunt programate o serie de cinci serate cu proiecţii de filme artistice şi documentare cu caracter istoric.
La prima ediţie, din toamna anului 2017, au participat importanţi regizori români, precum Cristi Puiu, Radu Jude, Marian Crişan şi Andrei Cohn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News