Data actualizării:
Data publicării:

Actorii au reacționat după protestul Antonellei Lerca Duda, activista transgender: Nu putem pune totul sub semnul artei. Persoanele transgender nu se bucură de aceleași drepturi ca noi

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Antonella
Antonella
Actorii Istvan Teglas și Radu Iacoban au reacționat după ce Antonella Lerca Duda, o activistă transgender, a întrerupt vineri o piesă care se juca la Teatrul Mic din București.

Antonella Lerca Duda a protestat față de distribuirea unui actor bărbat, Gabi Costin, în rolul unei persoane transsexuale în piesa „Eu sunt propria mea soție”, pusă în scenă de regizoarea Teodora Petre.

Imaginile arată cum protestatara a fost condusă afară de pe scenă de paznic, în liniște și fără nici o manifestare de violență, după ce apăruse îmbrăcată sumar în fața publicului.

Ce spun actorii Istvan Teglas și Radu Iacoban

„Când o comunitate întreagă spune că nu este în regulă cum a fost abordat subiectul în ceea ce privește viețile persoanelor transgender într-un spectacol, atunci cred că instituția care a produs acel spectacol ar trebui să se implice activ în a înțelege situația dată, tocmai ca să evite gesturile protestatare la adresa produsului, și de a se bucura de un spectacol care reprezintă just o realitate total ignorată în societate.

Aici nu este vorba de valoarea artistică a produsului în sine, ci despre lipsa implicării directe a comunității, care se simte direct avizată, dat fiind tema principală a piesei: viața unei persoane transgender reale. Nu putem pune totul sub semnul artei, pentru că persoanele transgender în realitate nu se bucură de aceleași drepturi ca noi - ca să nu spun că doar anul trecut, la noi în țară, două femei trans au fost victime ale unor omoruri. Nu putem să ignorăm realitatea persoanelor din această comunitate - care din păcate nu au voce decât dacă protestează.. Cred că am arăta măcar un dram de respect dacă le-am implica mai activ în produsele pe care le creăm despre ele, asta poate să însemne aproape orice, chiar și o simplă consultare cu persoanele din această comunitate despre care urmează să vorbim. Comunicând direct putem înțelege mai bine realitățile altor oameni, ca să învățăm din ele. Până la urmă și asta ține de meseria noastră”, este de părere actorul Istvan Teglas.

„Legat de situatia spectacolului de la Teatrul Mic o sa spun aici ce i-am spus colegului Stefan Lupu. Realizarea unui spectacol al carui text e reprezentativ pentru o minoritate trebuie precedata de o discutie cu membrii acesteia. Invitatia la dialog e un act cat se poate de necesar si normal. Evident ca acum lumea o sa sara in sus de indignare punandu-si intrebarea - dar de ce sa vorbim cu acesti oameni? Actul nostru este unul artistic.Pai, aici e problema. In cazul acestui text, repercusiunea nu e doar artistica.Nimeni nu spune ca intentiile lui Teo si ale lui Gabi sunt gresite, ce e anormal e ca lumea judeca intamplarea doar din pespectiva profanarii unui act artistic.In concluzie, in cazul in care ignori realitatea - adica ca cei din comunitatea despre care vorbesti in spectacol NU sunt de acord cu demersul tau - atunci pot spune ca ce a facut Antonella e o reactie de revolta cat se poate de normala si democratica.Ideal ar fi ca acest act sa declanseze o invitatie la un viitor dialog si implicare activa. Ce se intampla acum e ignore si atac direct. Adica ce am vazut ca i s-a intamplat Antonellei”, a zis și actorul Radu Iacoban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel