Data publicării:

Activități sănătoase care previn îmbătrânirea creierului și demența

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Activități sănătoase care previn îmbătrânirea creierului și demența. Sursa foto: freepik.com
Activități sănătoase care previn îmbătrânirea creierului și demența. Sursa foto: freepik.com

Îmbătrânirea are un impact negativ nu doar asupra aspectului fizic al unei persoane, ci și asupra activității sale cerebrale. 

Este oare posibil să prevenim dezvoltarea demenței și ce ar trebui de făcut pentru a realiza acest lucru?  Din păcate, îmbătrânind, nu toată lumea reușește să-și păstreze memoria și inteligența. Chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta tulburări cognitive naturale pe măsură ce îmbătrânesc. 

Cu toate acestea, experții sunt convinși că situația se va îmbunătăți semnificativ dacă veți mânca corect, veți face exerciții fizice și alte lucruri care vor stimula activitatea creierului. 

Aflați care sunt cele mai benefice 12 activități care pot preveni dezvoltarea demenței.

1. Meditați. Meditația reduce nivelul de stres și normalizează tensiunea arterială, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește concentrarea. De fapt, doar 10 minute de meditație pe zi vă pot stabiliza în mod semnificativ starea de spirit și vă pot ajuta creierul să funcționeze mai bine.

Protejează împotriva răcelilor și întărește sistemul imunitar: 11 beneficii ale usturoiului

2. Dansați. Dansul este o formă excelentă de activitate fizică, care este, de asemenea, bună pentru activitatea creierului. Acestea reduc nivelul de stres și cresc nivelul de serotonină din organism.

3. Învățați limbi străine. Astfel de activități vor crește, cu siguranță, abilitățile intelectuale. În plus, dacă vei cunoaște și alte limbi, va fi mai ușor să comunicați cu străinii și să învățați caracteristicile culturale ale oamenilor din alte țări. Toate acestea ajută la reducerea riscului de demență.

Șase perechi de produse, a căror combinație este bună pentru sănătate: profită de ele pentru a asimila toți nutrienții

4. Lucrați în grădină. Grădinăritul este un hobby grozav. Grădinăritul în aer liber, care este foarte benefic în sine, poate scădea nivelul de cortizol din organism, poate îmbunătăți bunăstarea emoțională și poate reduce riscul de demență cu 30%.

5. Țineți un jurnal. Scrisul de mână este foarte util la orice vârstă. Puteți folosi scrisul ca instrument de ameliorare a stresului, iar notarea gândurilor vă va ajuta să rezolvați multe probleme. Efectul nu depinde de ceea ce faceți: puteți scrie scrisori sau puteți ține un jurnal.

6. Tricotați. Știați că tricotarea este o modalitate excelentă de a face față anxietății, depresiei și durerii cronice? Când mâinile fac o muncă complexă, dar monotonă, acest proces poate fi comparat cu meditația.

Plimbă-te, zilnic, câte 30 de minute: șapte motive pentru care trebuie să ieși din casă

7. Citiți. Desigur, citirea cărților va îmbunătăți concentrarea,  vocabularul, va dezvolta imaginația și abilitățile analitice. Această formă de petrecere a timpului liber intelectual este una dintre cele mai bune modalități de a reduce nivelul de stres.

8. Practicați arte marțiale. Pe lângă faptul că veți învață cum să vă apărați, artele marțiale au și un mare impact asupra dezvoltării creierului, îmbunătățesc concentrarea și echilibrul. De asemenea,  ajută la realizarea unității sufletului și corpului.

9. Practicați sporturi de echipă. Sporturile obișnuite de echipă au multe beneficii. Pe lângă activitatea fizică, aceasta este o oportunitate excelentă de a-ți face noi prieteni și de a te conecta mai mult cu alți oameni. S-a dovedit că singurătatea are un impact negativ asupra funcției creierului, motiv pentru care baschetul, fotbalul și alte sporturi de echipă sunt excelente pentru prevenirea demenței.

10. Cântați. Muzica muzical stimulează dezvoltarea cognitivă, îmbunătățește coordonarea, precum și abilitățile motorii. 

Uleiul din semințe de morcov, util pentru frumusețe și sănătate. Iată cum trebuie să-l folosești

11. Joacă șah. Știm cu toții că șahul este o modalitate excelentă care crește inteligența. Acest joc stimulează dezvoltarea ambelor emisfere ale creierului, îmbunătățește memoria și îmbunătățește capacitatea de planificare strategică.

12. Gătiți. Multe studii au arătat că oamenii care gătesc acasă duc o viață mult mai sănătoasă. Când gătiți, alegeți ce ingrediente să folosiți,  astfel încât preparatele să fie atât gustoase, cât și sănătoase. În plus, procesul în sine este plăcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel