Activitatea PFA-urilor va fi considerată vechime în muncă și se va aduna la anii de pensie. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Camera Deputaților a adoptat un proiect care prevede că activitatea PFA-urilor va fi considerată vechime în muncă.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate, cu condiţia să fi achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale cu un nou articol, art.181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;

b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, prevede proiectul adoptat, notează Agerpres.

De asemenea, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată, scrie BizBrașov.

Programul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny' pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Parlament, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, că prin completarea acestui program se au în vedere două elemente principale.

'În primul rând, suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse', a precizat ministrul. Totodată, acesta a menţionat că prin proiectul OUG se are în vedere preluarea unor proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru care 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea sau modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri.

'Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute. Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii 'Anghel Saligny'. Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării', a explicat Cseke Attila.

Ministrul a estimat că, având în vedere această decizie guvernamentală, partea financiară este stabilită şi în luna mai Programul 'Anghel Saligny' ar putea avea lista de proiecte eligibile. Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează stabilirea, începând cu trimestrul II al anului, a unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin care să se asigure tranziţia spre o situaţie similară celei anterioare contextului pandemic (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel