Activitatea parlamentară pe durata verii „din cauza” PNRR. Stângă (PNL): Nu cred că vor exista scuze!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
George Stângă, președintele PNL Galați, a vorbit despre activitatea parlamentară.

George stângă, președintele Partidului Național Liberal - Galați, a vorbit despre vacanța parlamentară:

„Credeți că se va lucra în Parlament la vară, dat fiind imperativul PNRR-ului? Sau vacanța va începe odată cu venirea rândunelelor și se termină când au plecat toți cocorii?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Sunt parlamentar din 2016 și vă spun că ori de câte ori au existat solicitări pentru sesiune extraordinară parlamentarii au fost prezenți în Parlament pentru a vota actele normative care erau supuse dezbaterii. Deci, mă îndoiesc de faptul că ar fi nevoie de activitatea parlamentului și că în această perioadă parlamentarii nu vor răspunde prezent, mai ales că această pandemie ne-a dus și la situația de a avea un sistem hibrid de vot în parlament, adică prezență fizică și prezență online.

Nu cred că putem găsi scuze în situația în care avem acte normative de urgență și nu putem convoca parlamentul pentru a le vota“, a spus deputatul PNL George Stângă.

„Doamne ajută! Pentru PNRR aș fi de acord și cu ordonanțe de urgență acolo unde pot schimba lucrurile, dar înțeleg faptul că ne bate obrazul UE că ar prea dese“, a replicat Val Vâlcu.

George Stângă (PNL): De ce se vrea renegocierea PNRR-ului. Motivul din spatele mișcării

Analistul politic Bogdan Chirieac i-a adresat o întrebare lui George Stângă, președintele Partidului Național Liberal - Galați, în legătură cu îndeplinirea sarcinilor din PNRR și renegocierea acestuia:

„Înțeleg că se renegociază PNRR și motivul din spate ar fi că numai 20% dintre obiectivele asumate de România, anul trecut, ar fi fost atinse? Atunci oricum nu primim banii, că încercăm renegocierea, ea va dura un an, deci practic o să pierdem banii din PNRR, pentru că acesta se va termina prin 2026 cu totul, când se vor da ultima factură și ultimul raport de predare a lucrărilor“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Înțeleg că motivul principal care stă în spatele acestei solicitări de renegociere nu este neapărat că România nu și-ar atinge țintele pe care și le-a propus, ci că acest context economic și geopolitic nu corespunde cu cel de la momentul la care a fost depus proiectul pe PNRR. Acum avem alte nevoi, alte probleme, trebuie să ne gândim foarte bine cum dezvoltăm infrastructura și cum găsim surse alternative de producere a energiei.

Înainte se mergea foarte mult pe green deal, iar acum înțeleg faptul că ar exista posibilitatea să mai amânăm punerea în aplicare a green deal-ului pentru a trece prima dată pentru această perioadă dificilă în care ne aflăm cu toții“, a spus George Stângă (citește continuarea AICI).

Statul îi transformă pe români din consumatori în prosumatori... dar nu pe toţi. "Chichiţa" din lege care "nu este atât de simplă ca la prima vedere"

Românii care vor independenţă energetică pot accesa fonduri europene pentru montarea de panouri solare. Problema este că nu toţi românii au acces la acest program al Administraţiei Fondului de Mediu, din cauza unei "chichiţe" legislative. Ce modificări urmează să fie aduse legii, dar mai ales când, aflaţi în rândurile următoare. 

"Am observat că războiul din Ucraina a dus la o creştere accelerată a preţurilor pe partea de energie, mă refer la curentul electric şi gaze. Dacă partea de gaze o rezolvăm într-o proporţie destul de mare odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, rămânem cu partea de curent electric. Aici, gândirea statului român este să acţioneze într-un timp cât mai scurt, astfel încât efectele negative care se resimt asupra economiei româneşti să fie stopate cât mai rapid. Primul pas este deschiderea prin Administraţia Fondului de Mediu a unei surse de finanţare de 25.000 lei, cofinanţare 5000 lei din partea beneficiarului, prin care vrem să transformâm mare parte din români în prosumatori.

Să aibă posibilitatea să producă energie electrică, surplusul să îl dea în sistem şi să îl consume în perioada nopţii când nu mai avem producţie efectivă pe panourile solare. La sfârşitul fiecărui an, se va face o analiză pentru a vedea cât a produs efectiv cetăţeanul respectiv, cât a consumat, şi unde sunt diferenţe de bani se va compensa dintr-o parte sau cealaltă. Avem două modalităţi de depunere a acestor dosare. A fost deja o primă sesiune, care s-a încheiat la finalul anului trecut. Cei care îşi doresc să beneficieze de aceşti bani au fost nevoiţi să depună proiectele direct la AFM, ceea ce a dus la o supraîncărcare a angajaţilor pe care îi avem acolo, deoarece avem un număr foarte mare de dosare. 

Am trecut la faza a doua, care se va deschide în perioada următoare, şi ne dorim ca firmele autorizate pentru a efectua aceste lucrări, să aibă posibilitatea de a primi astfel de dosare, să le analizeze şi apoi să depună la AFM doar dosarele care îndeplinesc toate condiţiile. Luăm, astfel, presiunea de pe angajaţii AFM şi dăm posibilitatea ca dosarele în curs de evaluare să fie evaluate într-o perioadă mai scurtă de timp", a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. în cadrul emisiunii "La Sud prin Sud Est", de la DC News TV şi Lider FM (citește continuarea AICI).  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel