Activitatea creierului a fost înregistrată video
Data publicării:
Autor: Badoiu Raluca
WhatsApp

Oamenii de ştiinţă americani au înregistrat activitatea cerebrală a întregului creier al animalului, realizând astfel prima „hartă” aproape integrală a creierului unui organism viu, scrie Specialiştii de la Howard Hughes Medical Institute, SUA, au reuşit să filmeze tot ceea ce se petrece în creierul unui peşte-zebră. Rezultatelele au fost publicate în jurnalul ştiinţific Nature Methods. Mai exact, s-a înregistrat activitatea cerebrală a animalului în timp ce acesta îşi urmărea prada.

Savanţii americani au utilizat o tehnică numită “high-speed light-sheet microscopy”, cunoscută de ceva vreme, dar care nu fusese niciodată până acum utiilizată atât de eficient şi cu rezultate atît de impresionante.

Astfel, au reuşit să înregistreze activitatea a aproximativ 87% din creierul alevinului de peşte-zebră.

Circa 92% din total a fost înregistrat la o rezoluţie foarte mare, până la nivelul unei singure celule, ceea ce înseamnă, după estimările savanaţilor, că s-a înregistrat cel puţin 80% din întreaga activitate a creierului, la nivel de neuron.

Reuşita acestor cercetări deschide calea spre studiul aprofundat al activităţii nervoase la om, în contextul unor preocupări tot mai intense ale oamenilor de ştiinţă de a înțelege modul în care funcționează creierul uman.

VEZI AICI FILMAREA!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel