Activistul pentru drepturile omului din Rusia, Igor Kaliapin, internat în spital, după ce a fost ţinta unui atac
Miercuri seară, în regiunea Nijni Novgorod, membrul Consiliului Prezidenţial pentru Drepturile Omului (CPDO), activistul pentru drepturile omului Igor Kaliapin, a fost ţinta unui atac şi ulterior internat în spital, fiind suspectat că ar fi suferit o comoţie cerebrală.
După cum reiese din comunicatul postat pe canalul de Telegram al CPDO, o persoană necunoscută a încercat să-l taie pe Kaliapin în zona feţei şi să-l sugrume. Activistul pentru drepturile omului a reuşit să sune la poliţie, iar atacatorul a fost reţinut. În prezent sunt în derulare cercetările.
Ziarul Kommersant aminteşte că, la 6 februarie 2022, Kaliapin a creat Comitetul împotriva torturii (recunoscut ca fiind agent ONG-străin în Rusia). În luna ianuarie, la Nijni Novgorod, persoane neidentificate au postat afişe ofensatoare pe clădirea în care locuieşte mama lui Kaliapin, în vârstă de 84 de ani.
Acţiuni catalogate ca fiind ruşinoase
Preşedintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valeri Fadeev, a caracterizat aceste acţiuni drept ruşinoase şi s-a adresat Parchetului din Nijni Novgorod cu o cerere de a efectua verificări.
Amintim, de asemenea, că, în luna august, angajaţii Comitetului împotriva torturii au anunţat despre uciderea lui Salman Tepsurkaev, moderatorul de la 1ADAT Telegram, care a criticat într-o postare autorităţile cecene (1ADAT Telegram este recunoscută drept o mişcare extremistă şi interzisă în Federaţia Rusă).
Activiştii pentru drepturile omului i-au identificat pe răpitorii lui Tepsurkaev, dar nu au reuşit să-l salveze.
Tepsurkaev, în vârstă de 19 ani, a fost răpit în toamna lui 2020 şi torturat. Potrivit unor informaţii, pe 15 septembrie, la nouă zile după răpire, el a fost ucis pe un teren de antrenament din satul cecen Djalka, prin detonarea unei grenade introduse în gura sa.
Corpul său neînsufleţit ar fi fost transmis rudelor, cărora li s-a cerut să-l îngroape într-un mormânt nemarcat. În 2021, Comitetul de investigaţii al Parchetului rus a deschis un dosar penal pentru răpirea tânărului, scrie Rador.
Citește și - Dacă Occidentul vrea să-l oprească pe Vladimir Putin, există două soluții
Mugur Ciuvică a vorbit despre acest subiect la DC News și DC News TV.
„Dacă Occidentul vrea să-l oprească pe Vladimir Putin și să nu-i dea apă la moară, atunci trebuie să sufere puțin de frig sau economic. Ce să faci? O să scadă puțin economia în UE. Bine, și ce? Crize economice sunt frecvente, și cu război, și fără. Cam o dată la 10-15 ani, avem recesiune”, a zis Mugur Ciuvică la DC News în emisiunea „Miercurea Neagră”.
„Asta este. Suferim un pic de frig sau economic vorbind... dacă vrei să-i tai fondurile lui Vladimir Putin. Ce mai este de comentat? Asta e viața”, a mai spus Mugur Ciuvică.
„Dacă războiul din Ucraina se termină mâine că așa vrea Putin, sancțiunile nu se opresc poimâine. Sunt absolut convins de asta!”, a adăugat președintele Grupului de Investigații Politice. Vezi articolul și video aici!
VEZI ȘI: Moscova ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum "ilegitim" în Ucraina ocupată
Moscova ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum "ilegitim" în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, informează AFP.
"Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum" în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News