Activişti ecologişti au ”irosit” un tort de ciocolată. De ce l-au aruncat în statuia regelui Charles al III-lea de la Madame Tussauds din Londra - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Activişti ecologişti au ”irosit” un tort de ciocolată. De ce l-au aruncat în statuia regelui Charles al III-lea de la Madame Tussauds din Londra - Foto ilustrativ Pexels
Activişti ecologişti au ”irosit” un tort de ciocolată. De ce l-au aruncat în statuia regelui Charles al III-lea de la Madame Tussauds din Londra - Foto ilustrativ Pexels
Activişti ai grupului ecologist Just Stop Oil au vandalizat cu tort de ciocolată statuia din ceară a regelui Charles al III-lea de la celebrul muzeu Madame Tussauds din Londra, în cadrul unei serii de acţiuni desfăşurate de la începutul lunii octombrie prin care această organizaţie de mediu solicită oprirea exploatărilor petroliere şi gaziere, informează AFP şi DPA. 

Doi membri ai grupului ecologist, care au cumpărat bilete pentru a pătrunde în muzeul londonez, au strivit un tort de ciocolată de chipul statuii din ceară a regelui britanic, un fervent apărător al mediului înconjurător, a anunţat Just Stop Oil într-un comunicat. În timpul acestei acţiuni, unul dintre activişti a repetat cuvintele rostite într-un discurs la sfârşitul anului 2019 de actualul suveran, pe atunci prinţ de Wales, în care acesta a subliniat faptul că tinerii din generaţia nepoţilor lui 'cer acţiuni imediate, nu doar simple cuvinte'. 'Ştiinţa este clară. Cererea este clară: opriţi noile proiecte petroliere şi gaziere. E o nimica toată ('piece of cake' în limba engleză - n.r.)', au declarat în acelaşi comunicat activiştii Eilidh McFadden, în vârstă de 20 de ani, şi Tom Johnson, în vârstă de 29 de ani.

VIDEO

Contactaţi de AFP, reprezentanţii muzeului londonez nu au dat curs deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă. Potrivit Poliţiei Metropolitane din Londra, patru persoane au fost arestate în urma incidentului de luni. 'Anul trecut, la COP26 din Glasgow, regina Elisabeta a II-a a spus:

'Vremea cuvintelor a trecut, a venit timpul pentru acţiune, a declarat tânăra activistă McFadden. Regele Charles al III-lea plănuia să călătorească în Egipt pentru a participa la COP27, dar a renunţat la aceste planuri după ce fostul prim-ministru Liz Truss i-ar fi recomandat să nu facă acest lucru. Grupul Just Stop Oil a lansat la începutul lunii octombrie o serie de acţiuni şi de blocaje zilnice ale unor străzi din Londra, stropind totodată cu supă de tomate tabloul 'Sunflowers' al pictorului Van Gogh de la National Gallery şi cu vopsea faţada unei reprezentanţe a producătorului auto Austin Martin.

Duminică, activiştii din mişcarea ecologistă Last Generation au aruncat cu piure de cartofi asupra tabloului 'Les Meules', de Monet, expus într-un muzeu din oraşul german Postdam, notează Agerpres.

Vezi și - Showroom-ul Aston Martin din Londra, stropit cu vopsea portocalie de protestari ecologiști - Video

Activişti ecologişti din mişcarea Just Stop Oil au stropit cu vopsea portocalie showroom-ul Aston Martin din Londra, a transmis Sky News. 

De asemenea, protestatarii au blocat și Park Lane din capitala britanică, duminica trecută. Aceștia care cer guvernului să stopeze toate noile licenţe pentru petrol şi gaze. Vezi video aici!

Citește și -  Activişti ecologişti au stropit cu supă tabloul Sunflowers, de Van Gogh, expus la National Gallery din Londra

Citește și -  Activişti ecologişti au stropit cu supă tabloul Sunflowers, de Van Gogh, expus la National Gallery din Londra

Activişti ecologişti din mişcarea Just Stop Oil au stropit vineri cu supă de tomate una dintre capodoperele pictorului Vincent Van Gogh, "Sunflowers" ("Floarea soarelui"), expusă la National Gallery din Londra, avariind însă doar foarte puţin rama acestei opere de artă, potrivit reprezentanţilor muzeului londonez, informează AFP şi Reuters.

Potrivit unor imagini publicate pe internet de această mişcare ecologistă, care solicită oprirea imediată a oricărui nou proiect petrolier sau gazier, două tinere activiste au aruncat conţinutul din două conserve cu supă de roşii peste celebrul tablou, pictat în 1888 şi a cărui valoare a fost estimată la peste 84 de milioane de dolari.

Pictat în localitatea Arles din sudul Franţei, în august 1888, tabloul lui Van Gogh prezintă 15 flori (floarea-soarelui) într-o vază galbenă, pe un fundal galben.

Poliţia britanică s-a deplasat "rapid la faţa locului, la National Gallery, în această dimineaţă, după ce două activiste au aruncat o substanţă peste un tablou şi apoi s-au lipit cu o substanţă adezivă de un perete", a anunţat Scotland Yard într-un comunicat. Cele două tinere activiste au fost arestate şi acuzate de "vandalism" şi "încălcarea proprietăţii în formă agravată".

Reprezentanţii National Gallery din Londra au precizat într-un comunicat de presă că două persoane "şi-au lipit mâinile de peretele adiacent tabloului 'Sunflowers', de Van Gogh" şi "au aruncat cu o substanţă roşie - care pare să fie supă de tomate - peste tablou". Rama operei de artă a suferit "pagube minore", însă tabloul este intact, întrucât este protejat printr-un geam de sticlă, au adăugat reprezentanţii muzeului londonez.

"Criza provocată de creşterea costului vieţii provine din energiile fosile - viaţa cotidiană a devenit inabordabilă pentru milioane de familii care suferă de frig şi de foame - ele nu dispun nici măcar de mijloacele financiare pentru a-şi cumpăra o conservă de supă", a declarat una dintre autoarele actului de vandalism, activista ecologistă Phoebe Plummer, în vârstă de 21 de ani, citată în comunicatul publicat de mişcarea Just Stop Oil. "În acelaşi timp, există oameni care mor din cauza incendiilor şi a secetelor provocate de dereglările climatice. Nu putem să ne permitem noi proiecte petroliere şi gaziere, pentru că ele vor distruge totul", a adăugat ea.

"Ce este mai important, arta sau viaţa? Este arta mai importantă decât mâncarea? E mai importantă decât dreptatea? Sunteţi mai interesaţi de protejarea unui tablou decât de protejarea planetei noastre şi a oamenilor?", a declarat tânăra activistă în faţa capodoperei vandalizate.

Această nouă acţiune a mişcării Just Stop Oil, care a vizat în trecut şi alte opere de artă, s-a produs în cadrul unei luni de proteste climatice prin care activiştii de mediu au blocat de mai multe ori o serie de străzi şi de poduri.

"Sunflowers" este cel de-al doilea tablou de Van Gogh care a fost vandalizat de activişti ai mişcării Just Stop Oil, după ce alţi doi membri ai acesteia şi-au lipit mâinile cu o substanţă adezivă de pictura "Piersici înfloriţi", realizată în 1889 şi expusă la Courtauld Gallery din Londra, la sfârşitul lunii iunie.

De asemenea, "Sunflowers" este cel de-al doilea tablou de la National Gallery care a fost ales drept ţintă de mişcarea Just Stop Oil, după ce doi activişti ai săi au protestat lipindu-şi palmele cu o substanţă adezivă de geamul care protejează pictura "The Hay Wain", realizată de John Constable, pe 4 iulie.

Reprezentanţii aceleiaşi mişcări ecologiste au protestat într-o manieră similară şi atunci când au vizat un peisaj pictat de Horatio McCulloch, "My Heart's In The Highlands", expus la Kevingrove Art Gallery and Museum din Glasgow, precum şi o copie veche de 500 de ani a celebrei picturi "Cina cea de Taină", de Leonardo Da Vinci, expusă la Royal Academy din Londra. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel