ActiveWatch: Tragedia din Franța, folosită de autoritățile române ca pretext pentru restrângerea drepturilor fundamentale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Agenția ActiveWatch acuză autoritățile din România că folosesc de tragedia din Franța ”ca pretext pentru restrângerea drepturilor fundamentale”.

ActiveWatch susține, într-un comunicat de presă, că ”decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014, prin urmare "urgența" invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale”.

Comunicatul integral al ActiveWatch

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

Reamintim că acest presupus "vid legislativ" este de fapt cunoscut de instituțiile statului de peste 3 luni[1]. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituțional să analizeze în regim de urgență pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituțională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greșelile trecutului și îngrădește drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toți actorii din societate interesați de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât și cel al societății civile sunt ignorate de autoritățile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte.

CITEȘTE ȘI: Atac terorist Charlie Hebdo: Caricatura care a prevestit atentatele

Totodată, precizăm că agenda întrunirii nu ține cont de câteva aspecte esențiale:

Franța, exemplul invocat care a declanșat această "agitație" instituțională locală, beneficiază de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marcă se dovedesc mai cerebrali, respingând "ideea unei legislatii dictate de emotie"[2].

Orice nouă lege specifică de păstrare a tuturor datelor de trafic are șanse mari să fie contrară drepturilor fundamentale, în timp ce furnizorii de comunicații oricum rețin date de trafic în scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală.

Decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014, prin urmare "urgența" invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale.

Orice ordonanță de urgență în acest domeniu, unde se afectează în mod direct drepturile fundamentale, ar fi neconstituțională conform art. art.115 alin.(6) din Constituția României.

O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăților și ocolirea unor decizii ale Curții Constituționale!

Semnatari:

Miliția Spirituală
APADOR-CH
ActiveWatch
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Asociația Geo-spațial.org
Fundația Ceata
Asociația Interactive Advertising Bureau România(IAB România)

Tiberiu Nițu: Între dreptul la viaţă şi secretul corespondenţei, îl alegem pe primul

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat joi că trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului şi secretul corespondenţei, însă prioritar este dreptul la viață, chiar dacă ajunge să fie îngrădit dreptul la comunicare.

CITEȘTE ȘI: CCR: Legea Big Brother, despre stocarea datelor, neconstituțională

Cu siguranţă trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului, dreptul la corespondenţă, la comunicare, de a nu te imixtiona, autoritate a statului, şi de a nu îngrădi astfel de drepturile. Dar, pe de altă parte, haideţi să spunem că şi dreptul la viaţă este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru, al tuturor, şi atunci, între dreptul la viaţă şi dreptul la secretul corespondenţei, bineînţeles alegem dreptul la viaţă, chiar cu diminuare sau cu îngrădirea, în limite legale bineînţeles şi cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenţă şi comunicare", a spus Tiberiu Niţu, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general al României a subliniat faptul că, în urma incidentelor din Franţa, instituţiile statului vor avea o altă perspectivă asupra Legii "Big Brother" şi a Legii cartelelor pre-pay.

CITEȘTE ȘI: Franța își spionează cetățenii, după modelul Big Brother-ului SUA

"Cred că, în actualul context, şi celelalte instituţii implicate în elaborarea actelor normative, în promulgare, în controlul asupra constituţionalităţii vor avea o opinie puţin schimbată. (...) Dacă un titular de abonament este identificat, dreptul lui nu a fost în niciun fel încălca. Atunci de ce cel care ia o cartelă preplătită ar fi ilegal să fie identificat?", a spus Tiberiu Niţu, referitor la faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că Legea "Big Brother" încalcă legea fundamentală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel