Data publicării:

Acțiunile Tesla au scăzut cu 73% față de anul trecut. Musk este presat să facă un pas în spate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Acțiunile Tesla au coborât marți la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.  

Acțiunile companiei și-au pierdut mai mult de jumătate din valoarea de la începutul lunii octombrie. Investitorii se tem că Twitter îi ia mult din timpul lui Musk, acum că el este proprietarul și CEO-ul rețelei sociale, scrie The Guardian.

Mandatul său ca șef al platformei a fost marcat de haos, pe măsură ce implementează – și adesea inversează – o serie de noi politici. Musk a spus recent că va găsi un nou CEO care să-l înlocuiască după ce majoritatea utilizatorilor de Twitter au votat pentru el să demisioneze. Experții spun că comportamentul său neregulat a subminat încrederea în Tesla, acțiunile scăzând cu 73% față de noiembrie 2021.

Pierderea înregistrată marți a venit la pachet cu un raport Reuters conform căruia compania intenționa să ruleze un program de producție redus în ianuarie la fabrica sa din Shanghai. Această știre a stârnit îngrijorări cu privire la o scădere a cererii pe cea mai mare piață auto din lume, pe fondul creșterii numărului de infecții cu Covid-19 în China.

„Fără îndoială că există temeri legate de cerere”, a spus președintele Great Hill Capital, Thomas Hayes, invocând o reducere a previziunilor de livrare de la rivalul chinez Nio pe piața cheie.

Hayes a mai adăugat că acțiunile Tesla se confruntă cu o „furtună” de rate ale dobânzilor ridicate, vânzări cu pierderi fiscale și vânzări de acțiuni de către unele fonduri care dețin o cantitate semnificativă de acțiuni Tesla.

Vânzarea cu pierderi fiscale este atunci când un investitor vinde un activ cu o pierdere de capital pentru a reduce sau a elimina câștigul de capital realizat de alte investiții în scopul impozitului pe venit.

Între timp, o analiză Reuters a arătat că prețurile mașinilor Tesla uzate scădeau mai repede decât cele ale altor producători de mașini, împovărând cererea pentru noile vehicule ale companiei care ieșeau de pe linia de asamblare.

Musk a făcut anterior referire la luptele recente ale Tesla de a crește ratele de la Rezerva Federală, afirmând că „oamenii își vor muta din ce în ce mai mult banii din acțiuni în numerar, provocând astfel scăderea stocurilor”.

Analiștii au ridicat posibilitatea ca lui Musk să i se ceară să demisioneze din funcția de director executiv și la Tesla, deoarece se confruntă deja cu un proces pentru presupusul eșec de a se concentra asupra producătorului de mașini electrice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel