Data publicării:

Acţiunile Tesla au crescut semnificativ după anunţarea rezultatelor din T3

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp
Acţiunile Tesla au urcat joi cu 16% la Bursa de la New York, după ce producătorul american de vehicule electrice i-a surprins pe investitori cu un profitabil trimestru trei, datorită livrărilor record şi a reducerii costurilor, transmite Reuters.

Pentru prima din martie, titlurile Tesla au trecut pragul de 300 de dolari. Acţiunile au urcat cu 21%, la 307,12 dolari, apoi s-au tranzacţionat în creştere cu 16%. Profitul Tesla s-a situat la 1,86 dolari pe acţiune, în trimestrul trei din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la pierderi de 0,42 dolari per titlu, scrie Agerpres.

Dar veniturile au scăzut cu aproape 8% în perioada iulie-septembrie 2019, la 6,30 miliarde de dolari, analiştii estimând venituri de 6,33 miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv.

Tesla intenţionează să livreze 360.000 - 400.000 de vehicule în 2019, un nivel record.

Compania, condusă de miliardarul Elon Musk, este sub presiune pentru a-şi majora producţia, în timp ce trebuie să demonstreze că există o cerere sustenabilă pentru vehiculele sale şi poate ajunge profitabilă.

Săptămâna trecută, Tesla a obţinut aprobarea pentru a începe producţia în China. Compania vrea să producă în statul asiatic cel puţin 1.000 de maşini Model 3 până la sfârşitul anului.

În 2018, Tesla a semnat un acord cu autorităţile chineze pentru construcţia unei fabrici la Shanghai, numită "Gigafactory" - prima unitate a producătorului situată în afara SUA. Aici ar urma să fie produse 500.000 de vehicule pe an, după finalizarea construcţiei, prevăzută în 2020. Şeful Tesla, Elon Musk, a estimat că uzina va costa aproximativ două miliarde de dolari, iar proiectul va fi finanţat prin obligaţiuni locale.

Dar analiştii avertizează că nu se ştie sigur dacă Tesla va reuşi să-şi îndeplinească ţintele de producţie din China, ţinând cont de incertitudinile privind comenzile, forţa de muncă şi furnizorii auto.

Profitul net atribuibil acţionarilor s-a situat în trimestrul trei din 2019 la 143 milioane de dolari, sau 0,78 dolari pe acţiune, comparativ cu 311 milioane de dolari, sau 1,75 dolari per titlu în urmă cu un an.

Elon Musk, directorul general al Tesla, declara în septembrie că producătorul american de automobile electrice intenţionează să-şi extindă prezenţa pe majoritatea pieţelor din Europa de Est, la începutul anului viitor.

Într-un mesaj pe Twitter, Musk şi-a exprimat speranţa că vor fi demarate activităţi "în Slovacia, Croaţia, Serbia şi în cea mai mare parte a Europei de Est la începutul anului viitor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel