Acțiunile OMV-Petrom, vândute de Fondul Proprietate. Adrian Negrescu: Un preț dublu față de cel inițial. E o strategie, au nevoie de cash
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat care sunt motivele pentru care Fondul Proprietatea și-a vândut întreaga participaţie la OMV Petrom SA.  

Cele 1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga participaţie deţinută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom SA, au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate la data de 13 decembrie 2022, a informat Fondul Proprietatea .

Preţul de vânzare a fost stabilit la 0,43 lei/acţiune, iar veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridică la peste 764,139 milioane lei. 

„Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei. Sub rezerva decontării Tranzacţiei, Fondul nu va mai deţine acţiuni la Petrom”, conform sursei citate.

Adrian Negrescu: Fondul Proprietatea vinde acțiunile la un preț dublu față de cel inițial

„E o decizie care are legătură cu necesarul de bani al Fondului Proprietatea, care și-a propus să își restructureze pachetul de acțiuni, iar în decizie ni se spune că principalul său element are legătură cu dorința de a răscumpăra acțiunile. Au nevoie de cash, de lichidități, iar una dintre principalele surse în momentul de față era reprezentată de aceste acțiuni la OMV-Petrom.

Mai mult decât atât, Fondul Proprietatea ne spune că unul dintre motivele pentru care a decis de fapt să își vândă acțiunile la OMV-Petrom este nevoia de a acorda niște dividente speciale, la sfârșit de an. E o strategie de business, are legătură cu lărgirea portofoliului și cu dorința probabil a investitorilor, a celor care dețin acțiunile Fondul Proprietatea de a-și marca profiturile. Prin decizia de a vinde acțiunile de la OMV-Petrom, Fondul Proprietatea și-a dublat practic investiția inițială pentru că vinde acțiunile la un preț dublu față de cel inițial. Astfel, câștigul este unul real și probabil va fi împărțit pe de o parte acționarilor, iar pe cealaltă parte va răscumpăra titlurile Fondului Proprietatea aflate în mâinile altor investitori”, a declarat Adrian Negrescu, în exclusivitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel