Acorduri istorice între Israel, EAU şi Bahrein. Ce a obținut Netanyahu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se află, marţi, la Washington, a aflat în ultimul moment că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, potrivit site-ului israelian N12, citat de dpa.

Netanyahu a plecat în SUA pentru a semna marţi cele două acorduri fără ministrul său de externe Gabi Ashkenazi. Ajuns la Washington, premierul a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.

La cererea sa, ministrul de externe i-a acordat această competenţă. Dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de guvern şi parlament, conform legislaţiei israeliene. Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi EAU şi Bahrein marchează primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care vor semna un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel