Acordul Verde al UE este în pericol de a fi anulat de extrema dreaptă, spune copreședintele verzilor europeni
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Acordul Verde al UE pentru restaurarea biodiversității, curățarea solului, aerului și apei continentului și atenuarea prăbușirii climatice este la un risc ridicat de a fi anulat, a avertizat copreședintele grupului Verzilor din Parlamentul European.

Philippe Lamberts, eurodeputat belgian, a declarat că Acordul Verde, care a influențat totul, de la politica fiscală la legislația mediului, ar putea dispărea dacă extrema dreaptă va obține câștiguri semnificative în alegerile parlamentare ale UE din iunie, scrie The Guardian.

"Șansa ca [extrema dreaptă și dreapta] să anuleze Acordul Verde este foarte mare. Eu spun, ei nu fac niciun mister că după ce au câștigat bătălia ideologică asupra azilului și migrației, următorul lor țintă este Acordul Verde European și ceea ce ei numesc 'economia trează'." El a mai spus că Verzii trebuie "să joace cel mai bun joc vreodată" - apelând la alegători să facă alegerea corectă și să nu creadă "povestirile false" ale politicienilor care pretind că se luptă pentru a salva planeta, dar fac contrariul - pentru a încerca să învingă extrema dreaptă.

În preajma alegerilor, UE a slăbit o serie de propuneri legislative, inclusiv legea de restaurare a naturii (NRL), care este pe cale de prăbușire, și a abandonat alte planuri, inclusiv noi reguli privind pesticidele.

Lamberts a lăudat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru angajamentul ei continuu față de Acordul Verde, dar i-a adresat cele mai ascuțite critici președintelui francez, Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat că s-a deplasat spre dreapta pentru a-i contracara pe Marine Le Pen și Jordan Bardella, președintele partidului ei Rassemblement National.

Prin adoptarea de poziții care "imita limbajul și politicile susținute de extrema dreaptă ... Bardella crește doar în sondaje", a declarat Lamberts. "El nu trebuie să facă nimic, deoarece Macron îi face treaba."

Înainte de ultima sa sesiune în parlament în miercuri, el s-a revoltat împotriva politicienilor centriști care îi măgulesc pe cei de dreapta pentru a-și asigura supraviețuirea electorală.

"Sunt furios, da, sunt furios ... iată câteva fapte: solul, aerul, apa sunt puternic poluate în Europa, atât de mult, încât, de fapt, nu puteți avea apă îmbuteliată curată", a declarat el.

Legea de restaurare a naturii (NRL), care vizează regenerarea calității solului și a apei, este un caz de referință, a declarat el. A fost aprobată de parlament începutul acestui an și avea majoritatea calificată necesară pentru a fi adoptată la un summit al liderilor UE în martie.

Cu toate acestea, trei zile mai târziu, această majoritate fragilă s-a prăbușit după ce Ungaria a indicat că și-a schimbat opinia și s-a alăturat celor șapte alte țări care fie s-au opus, fie s-au abținut, inclusiv Suedia, Olanda și Italia. Surse din președinția belgiană au declarat că vor lupta până la sfârșitul mandatului lor de șase luni, pe 30 iunie, pentru a încerca să-i convingă pe unguri sau pe una dintre celelalte șapte țări să-și schimbe opinia.

Cu toate acestea, ei recunosc că legea este pe moarte: "Cel mai bun scenariu este că este amânată", a declarat o sursă. "E puțin probabil să treacă sub Ungaria", au adăugat. Ungaria va prelua președinția UE de la iunie până în decembrie.

"Apoi ar fi rândul danezilor [care vor prelua președinția UE în ianuarie]. Dar cel mai rău scenariu este că legea cade complet și dacă extrema dreaptă va obține rezultate bune în alegeri, acesta este scenariul la care ne uităm", a declarat o sursă din Parlamentul European.

Parlamentul ține ultima sesiune plenară la Strasbourg în această săptămână, înainte ca cei 705 de eurodeputați să se întoarcă în țările lor de origine pentru a face campanie electorală.

Lamberts, care se retrage după 15 ani, a declarat că o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, chiar dacă partidul ei, Uniunea Creștin-Democrată, face parte din grupul conservator de centru-dreapta al partidelor din UE, cunoscut sub numele de Partidul Popular European (PPE).

"Fără ea, nu ar fi existat niciun Acord Verde. Nu ne facem iluzii. Și nu văd un al doilea politician PPE care are curajul să continue, nici măcar să înceapă ceva nou", a declarat el.

El l-a sugerat pe fostul prim-ministru italian Mario Draghi ca fiind singura altă persoană cu viziune și suficientă curaj personal pentru a lupta împotriva populismului. "Aș iubi o combinație între Draghi care conduce Consiliul și von der Leyen care conduce Comisia", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel