Acordul post-Brexit, BLOCAT. Macron, avertisment
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron a lansat un avertisment la sosirea la summitul UE, care va fi parţial consacrat negocierilor dificile între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, relatează AFP. 

Pescarii 'nu trebuie să fie sacrificaţii Brexitului', a avertizat joi Emmanuel Macron, la sosirea la summitul UE care va fi parţial consacrat negocierilor dificile între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care s-au blocat şi din cauza disensiunilor pe tema pescuitului.

Preşedintele francez a afirmat din nou că Parisul este 'pregătit' pentru un 'no deal' cu Londra, 'dacă nu se va ajunge la termeni adecvaţi la finalul negocierilor'. Evocând 'punctele care rămân de discutat', Emmanuel Macron a menţionat în primul rând pescuitul. Franţa este unul dintre statele membre cele mai interesate de acest dosar, din cauza activităţii pescarilor săi din porturile din nord-vest în apele britanice, foarte bogate în peşte.

'Menţinerea accesului pescarilor noştri în apele britanice şi permiterea unui bun compromis (în acest dosar) este un punct important' al negocierilor, a spus şeful statului francez.

El a insistat, de asemenea, asupra importanţei obţinerii unui acord cu Londra asupra unor 'condiţii echitabile, adică să ne asigurăm că avem acelaşi nivel de joc pentru ajutoare de stat, reglementări sociale şi de mediu'. 'Crearea unui dumping de mediu sau social la frontierele noastre nu este acceptabil pentru cei 27', a adăugat Macron.

Acordul de Brexit 'nu trebuie să se facă cu orice preţ', iar 'dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, este posibil să nu avem un acord. Franţa este pregătită', a dat el asigurări.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, care se va afla pe agenda summitului vineri dimineaţă, preşedintele francez şi-a exprimat satisfacţia că 'Europa se coordonează mai bine pentru această a doua fază' decât a făcut-o în primăvară, atunci când mai multe ţări membre au luat măsuri unilaterale de închidere a frontierelor. Înainte de începutul primei sesiuni de lucru a summitului UE, Emmanuel Macron urmează să aibă o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit programului său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel