Acordul pentru exportul de cereale ucrainene. Peskov îi răspunde lui Erdogan: Mult mai riscant și periculos
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Acordul pentru exportul de cereale ucrainene. Peskov îi răspunde lui Erdogan: Mult mai riscant și periculos / Foto: Kremlin.ru
Acordul pentru exportul de cereale ucrainene. Peskov îi răspunde lui Erdogan: Mult mai riscant și periculos / Foto: Kremlin.ru
Dmitri Peskov spune că acordul pentru exportul de cereale ucrainene nu poate fi implementat fără Rusia.

Fără participarea Rusiei, un acord de export de cereale din porturile ucrainene este greu de realizat, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, scrie Interfax.

În timpul comunicării cu jurnaliştii, lui Peskov i-a fost atrasă atenţia asupra declaraţiilor părţii turce cu privire la intenţia de a continua implementarea "acordului de cereale" fără participarea Rusiei şi a întrebat dacă acest lucru este posibil.

"În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța navigației în aceste zone, un astfel de acord este greu de realizat și capătă un alt caracter: mult mai riscant, periculos și negarantat", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov, despre o posibilă agravare a conflictuluiPeskov a fost întrebat și dacă situația actuală ar putea provoca o agravare a conflictului.

"Vedeți acțiunile părții ucrainene, vedeți că prin aceste acțiuni partea ucraineană urma să perturbe acest acord, urma să submineze atmosfera de securitate și securitate garantată. Aici trebuie să pornim de la faptul că acțiunile cunoscute ale părții ucrainene au dus la faptul că acest acord este în joc", a răspuns el.

Peskov a fost, de asemenea, rugat să comenteze modul în care Kremlinul vede în general intenția Turciei de a continua "acordul cu cereale" fără participarea Rusiei.

"Contactele continuă cu partea turcă, precum și cu ONU prin departamentele diplomatice și alte departamente", a spus el.

Răspunzând la întrebarea dacă acest acord este în sfârșit încheiat, el a spus că "discuțiile continuă"

Peskov a fost întrebat și ce condiții, în opinia Rusiei, trebuie îndeplinite pentru ca "acordul cu cereale" să continue.

"Nu sunt încă pregătit să răspund la această întrebare, nu este una ușoară. Pot doar să spun că discuțiile continuă", a spus secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei

"Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleaşi beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a sluji omenirea", a spus Erdogan într-un discurs.

Moscova a acuzat Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră şi sâmbătă s-a retras dintr-un acord ce permite transportul de cereale ucrainene pentru un "termen nedeterminat".

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.

"Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale", a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale.

Separat, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că prima din cele 40 de inspecţii ale navelor planificate luni a fost finalizată în apele Istanbulului cu o echipă formată doar din membri ai ONU şi Turciei, faţă de precedentele echipe formate din patru membri, care includeau ruşi şi ucraineni înainte de suspendarea anunţată de Moscova. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel