Acordul pe exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, prelungit încă două luni
Preşedintele turc Recep Tayip Erdogan a anunţat prelungirea pentru două luni a acordului de export de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
"S-a decis prelungirea cu două luni suplimentare a acordului cerealier în Marea Neagră", acord încheiat în iulie 2022, a declarat şeful statului turc cu privire la acest acord ce vizează Ucraina şi Rusia.
Kremlinul a afirmat marţi că rămân încă "multe întrebări fără răspuns" de rezolvat înainte de prelungirea acordului, care urma să expire joi seara.
Semnat în iulie anul trecut între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, acordul a permis să fie exportate în ultimele zece luni peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.
Acordul, care a permis astfel atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de război, mai fusese reînnoit înainte pentru 60 de zile, pe data de 19 martie.
Teoretic, prelungirile sunt menite să fie valabile 120 de zile, însă Rusia a spus că acceptă o prelungire de numai 60 de zile.
Moscova afirmă că dacă exporturile de cereale ucrainene au putut fi reluate, exporturile de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti rămân blocate de obstacole legate de sancţiunile impuse Rusiei de ţările occidentale după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, scrie Agerpres.
Terenuri agricole din Ucraina, în pericol din cauza minelor şi bombelor neexplodate
Bombele neexplodate, obuzele şi minele împrăştiate în Ucraina nu numai că ameninţă viaţa locuitorilor săi, dar şi riscă să facă terenuri agricole fertile inutilizabile ani de zile, a avertizat marţi Crucea Roşie, informează AFP.
Această ţară, împotriva căreia Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022, a devenit una dintre cele mai ameninţate ţări din lume de prezenţa minelor.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că toate aceste dispozitive neexplodate împrăştiate în zonele rurale ucrainene ar putea avea consecinţe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia naţională.
"Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă", a declarat Andrew Duncan, şeful unităţii CICR din Kiev, prin legătură video cu jurnaliştii de la Geneva.
"În fiecare zi, ei trebuie să decidă dacă vor să-şi rişte viaţa pentru a-şi cultiva pământurile sau riscă să-şi piardă veniturile şi mijloacele financiare pentru a-şi întreţine familiile", a adăugat el.
Contaminarea cu aceste arme a continuat într-un ritm mai crescut decât cel în care ar putea fi eliminate, a subliniat el.
Pe lângă ameninţările imediate, CICR a evidenţiat problemele pe termen lung, fiind necesară mobilizarea unor resurse semnificative pentru a inspecta zonele vaste afectate şi pentru a începe apoi deminarea.
"Acest lucru ar putea conduce la zone întinse de teren arabil inutilizabile pentru următorii ani", a avertizat el într-un comunicat.
Această situaţie este îngrijorătoare nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, deoarece Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global.
Solurile negre bogate ale Ucrainei sunt "esenţiale pentru a oferi o aprovizionare accesibilă cu cereale pentru a hrăni oamenii din întreaga lume", a insistat Duncan.
Războiul a provocat temeri cu privire la o criză alimentară gravă atunci când principalele porturi ucrainene au fost blocate de navele de război ruseşti.
O "iniţiativă a Mării Negre pentru exporturile de cereale", un set de două acorduri mediate de Naţiunile Unite şi Turcia şi încheiate separat cu Kiev şi Moscova în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia transportul maritim către străinatate pentru produsele sale agricole.
Aceste acorduri au fost reînnoite pe 19 martie, însă Rusia a ameninţat că se va retrage din ele.A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News