Acordul de pace pe care l-a primit Vladimir Putin, scurs în presă. Ce garanta Ucraina pentru încetarea războiului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Acordul de pace pe care l-a primit Vladimir Putin, scurs în presă. Ce garanta Ucraina pentru încetarea războiului / Foto: Kremlin.ru
Acordul de pace pe care l-a primit Vladimir Putin, scurs în presă. Ce garanta Ucraina pentru încetarea războiului / Foto: Kremlin.ru
Află în articol cum arată planul de pace care i-a fost propus lui Vladimir Putin.

În ajunul summitului G20, una dintre țările intermediare aflate în comunicare atât cu Rusia, cât și cu Ucraina i-ar fi înmânat președintelui rus Vladimir Putin cadrul pentru un posibil "acord" pentru negocieri directe, scrie Pravda, citând surse din serviciile secrete americane.

Esența propunerii a fost ca teritoriile ocupate și deja anexate din sudul și estul țării să-i revină Ucrainei, inclusiv în Donbasul. Totuși, problema Crimeei ar fi luată de pe masă. Pentru Rusia, acest lucru este fundamental pentru așa-numita "moștenire lui Putin". Prin urmare, acordul prevedea înghețarea oricărei discuții despre statutul peninsulei timp de șapte ani. De asemenea, prevedea înghețarea oricărei discuții despre aderarea Ucrainei la NATO.

Unele dintre tezele din proiectul de acord au fost observate pe canalele rusești de Telegram apropiate Kremlinului. Propunerea prevedea, de asemenea, încetarea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Acest lucru trebuia să arate seriozitatea intențiilor rușilor. Cu toate acestea, după ce rușii au lansat o lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei, în timp ce summitul avea loc, propunerea a devenit irelevantă.

Occidentul, condiții de capitulare în război pentru Putin. Cristian Diaconescu: "Deal" politic. Nu există așa ceva

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, spune că nu crede că Occidentul i-a transmis lui Putin condițiile de capitulare în război.

"Dacă îmi permiteți să mă includ în zona aceasta de expertiză, permiteți-mi să spun că nu există absolut nimic semnat, din câte am înțeles. Din această perspectivă cine să fi semnat? Cel mai apropiat, în acest moment, de Vladimir Putin este Alexandr Bortnikov, șeful FSB. Da, Patrușev în Consiliul de Securitate Națională probabil îi mai răspunde la telefon lui Sullivan din Statele Unite, și cam atât. Deci, din acest punct de vedere, încercările Turciei, spre exemplu, de a aduna președinți internaționali, pentru a hotărî împreună cu Moscova un destin pentru Ucraina, evident că nu a fost susținut de nimeni și nu are cum.

Orice destin al Ucrainei, în primul rând, este o chestiune de asumare a Ucrainei. În al doilea rând, chestiunile legate de garanțiile de securitate și de implementare a unui eventual acord, sunt rămase în suspensie tocmai datorită crimelor de război. Nimeni, politic, nu își poate asuma, de exemplu, să exonereze un om din această lume de crime de război sau alte genocide, împotriva Convenției de la Geneva, că nimeni nu îi poate spune Curții Internaționale de la Haga că noi am făcut un "deal" politic, nu există așa ceva ca și principiu", a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea Plus.

Întrebat dacă Putin ar accepta vreodată să își retragă prezența militară din Transnistria și Ucraina, Cristian Diaconescu a spus: "Ei merg pe două direcții, știu dine experiența diplomatică, că am negociat cu rușii. Prima este inițiativa, permanent trebuie să aibă inițiativa și a doua este "escaladăm pentru a descalada", ori nici una nici alta nu s-ar cam potrivi pe o politică sau o atitudine de intrare în regres". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel