Data actualizării:
Data publicării:

Reuters: Acordul referitor la graniță și Ucraina pare să se îndrepte către un eșec în Senatul SUA

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Chiar dacă senatorii se apropiau de o concluzie, Trump s-a opus acordului total.

Un proiect de lege bipartisan al Senatului SUA în valoare de 118 miliarde de dolari, menit să întărească securitatea la graniță și să furnizeze ajutor aliaților Ucraina și Israel, pare să se îndrepte către nereușit miercuri, după ce republicani încurajați de Donald Trump s-au opus ideii.

Măsura a fost rezultatul a luni de negocieri conduse de senatorii Chris Murphy, un democrat, James Lankford, un republican, și Kyrsten Sinema, un independent. Dacă ar fi fost adoptat, ar fi reprezentat cea mai semnificativă schimbare în politica de imigrație a SUA în decenii.

Discuțiile s-au intensificat în toamnă după ce președintele democrat Joe Biden a cerut Congresului 60 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse și 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său cu Hamas. Republicanii din Congres au spus că ar fi de acord cu astfel de cheltuieli numai dacă ar fi însoțite de un plan de abordare a numărului masiv de migranți care ajung la graniță.

Pe măsură ce negociatorii se apropiau de un acord, Donald Trump, principalul favorit pentru nominalizarea republicană în lupta împotriva lui Biden, s-a opus acordului, iar speakerul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și-a folosit primul discurs major pe podeaua Camerei pentru a critica acordul, considerându-l nesatisfăcător.

"Când președintele Trump a venit și a spus că nu vrea să rezolve problema de la graniță, ci vrea să o folosească ca temă de campanie, speakerul Johnson i-a schimbat obedient tonul", a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, ziariștilor marți.

Johnson a negat că opoziția sa față de proiectul de lege este de natură politică, numind nesatisfăcătoare o măsură care ar ordona Departamentului de Securitate Internă să închidă temporar granița pentru cei mai mulți migranți dacă mai mult de 5.000 de persoane încearcă să intre în țară în fiecare zi.

Liderul republican din Senat, Mitch McConnell, care a susținut mult timp acordul ca mijloc de obținere a ajutorului pentru Ucraina, a declarat marți că acesta nu are nicio șansă de adoptare în fața opoziției în creștere în partidul său.

"Mi se pare, și și majorității membrilor noștri, că nu avem șanse reale aici să facem o lege", a spus McConnell, după ce Johnson a proclamat deja că legislația este "moartă la sosire" în camera sa.

În schimb, marți, Camera Reprezentanților a încercat și a eșuat să pună sub acuzare oficialul de la vârful graniței lui Biden, secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas, acuzații împotriva cărora au votat patru republicani din Camera Reprezentanților. Măsura a eșuat într-un vot de 214-216.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel